Hlina chce zamurovať pobočku Pohotovosti, ak bude naďalej požičiavať

NETKY.SK • 2 September 2015, 15:02 • 2 min
Hlina chce zamurovať pobočku Pohotovosti, ak bude naďalej požičiavať

BRATISLAVA - Podľa opozičného poslanca Alojza Hlinu (KDH) spoločnosť Pohotovosť pokračuje neoprávnene v poskytovaní úverov.

slovakia

left justify in out

Dnes preto do jej pobočky na bratislavskej Obchodnej ulici zavolal políciu, aby situáciu prešetrila. Podľa Hlinu totiž nemá firma oprávnenie poskytovať nové úvery, nakoľko na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

 

Je dokonca odhodlaný pobočku zamurovať, ak nebude spoločnosť dodržiavať platný zákon. "Tu si nejaká nebankovka robí, čo chce. To je nonsens. Ja túto pobočku zajtra normálne zamurujem. Ja si budem plniť povinnosti, ak zlyhá štát. Lebo štát má zabezpečiť, aby sa dodržiaval zákon," vyhlásil dnes poslanec.

 

Upozornil na to, že po novom má NBS nebankovým spoločnostiam vydávať licencie. "NBS vydala jasné stanovisko, že nebankovky, ktoré neprešli procesom licencovania, majú svoju činnosť prerušiť do udelenia, respektíve neudelenia rozhodnutia. Ale tu nejaký arogantný úžerník si povie, že on si vyloží zákon po svojom. Tu už nič neznamená parlament, ktorý prijal zákon, nič neznamená NBS, ktorá si plní svoje povinnosti v zmysle toho zákona a nejaký úžerník si povie, že on to nebude rešpektovať," domnieva sa Hlina.

 

Podľa neho je spoločnosť Pohotovosť jednou z najväčších a najagresívnejších na trhu. "Pohotovosť je excelentným príkladom. Najviac ignoruje štát. Táto spoločnosť je možno exemplárna na trhu, má najviac pobočiek a tie musia byť uzatvorené. Pokiaľ ich neuzavrie komisionálne polícia, tak hovorím, že túto jednu konkrétne zamurujem," avizoval poslanec.

 

Zároveň vie podľa vlastných slov zdokumentovať, že dnes boli minimálne dve pobočky Pohotovosti otvorené. "My vieme doložiť, že dve pobočky boli bez problémov otvorené a v dvoch pobočkách bez problémov poskytovali služby. Ja som zavolal políciu, pošlú sem hliadku. Ako občan mám záujem zabrániť páchaniu trestného činu, dokonca v tomto prípade dvoch," dodal Hlina s tým, že v prípade Pohotovosti podľa neho ide o neoprávnené podnikanie.

Spoločnosť sa však bráni tým, že o licenciu požiadala včas, ale stále nedostala od NBS vyjadrenie. "Otvorenie a prevádzkovanie činnosti Pôžičkárne nie je viazané len na spotrebiteľské úvery, sú tam aj iné produkty, akými sú poistky. Poskytovanie spotrebiteľských úverov nie je viazané na pridelenie licencie, ale na požiadanie o licenciu. Pôžičky môžeme poskytovať aj po 31. auguste pre to, že sme do 31. mája požiadali o licenciu NBS," vysvetlil dnes hovorca spoločnosti Michal Hatina.

 

Licenčné konanie podľa neho stále nebolo ukončené. "Licenčné konanie prebieha, nie sme vyrozumení s tým, že by sme licenciu nedostali," zdôraznil. V prípade, ak dostane spoločnosť negatívne rozhodnutie, ukončí podnikanie so spotrebiteľskými úvermi. "V prípade, že bude pozitívne, budeme v ňom pokračovať. Na rozhodnutie čakáme. My sme posledné augustové dni posielali doplňujúce podklady, myslím si, že s tými podkladmi bola národná banka spokojná a uvidíme, kedy dostaneme vyjadrenie," dodal Hatina.

 

Podľa aktuálnych vyjadrení NBS však spoločnosti, ktoré zatiaľ nezískali povolenie, musia prerušiť svoju činnosť. "Takéto spoločnosti nemôžu poskytovať nové spotrebiteľské úvery do doby vydania povolenia NBS," uviedla pre TASR vedúca tlačového oddelenia národnej banky Jana Kováčová.

Ak by napriek tomu niektorá spoločnosť poskytovala nové úvery, porušovala by podľa nej zákon o spotrebiteľských úveroch. "Zmluvy ktoré by uzatvorila, by boli neplatné zo zákona, to znamená o ich neplatnosti by nemusel rozhodnúť súd. Spotrebiteľ podľa zákona o spotrebiteľských úveroch by bol povinný vrátiť len skutočne poskytnutú sumu v dohodnutých splátkach a v lehote splatnosti," dodala Kováčová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies