Hlina chce sprísniť nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

NETKY.SK • 17 Január 2014, 12:36 • 2 min
Hlina chce sprísniť nárok na príspevok pri narodení dieťaťa

BRATISLAVA - Sprísniť podmienky pre vznik nároku na príspevok pri narodení dieťaťa navrhuje nezaradený poslanec Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

"Navrhuje sa neposkytovať príspevok pri narodení dieťaťa tým rodičom, ktorý by nepredložili svoje čestné vyhlásenie, že príspevok je pre oprávnenú osobu nevyhnutný na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením potrieb novorodenca a súčasne súhlasí so sprístupnením tejto informácie verejnosti," uvádza Hlina v návrhu. Čestné vyhlásenie by podľa jeho slov malo eliminovať neúčelné a nehospodárne nakladanie s peniazmi zo štátneho rozpočtu. Novela podľa Hlinu zabezpečí, že medzi oprávnenými osobami budú skutočne len osoby, pre ktoré sú tieto príspevky naozaj nevyhnutné na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením potrieb novorodenca.

Príspevok pri narodení dieťaťa je jednorazová štátna sociálna dávka na zvýšené výdavky spojené so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa, vypláca ju príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Pri prvých troch deťoch dosahuje 829,86 eur, ide o zlúčenie príspevku pri narodení dieťaťa (151,37 eura) a príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa (678,49 eura). Od 1. januára 2014 sa tieto dva príspevky zlúčili do príspevku pri narodení dieťaťa. Na štvrté a každé ďalšie dieťa štát pri narodení platí 151,37 eura. 

Hlina na decembrovej schôdzi navrhoval podobným spôsobom prostredníctvom čestných vyhlásení sprísniť podmienky pre vznik nároku na rodičovský príspevok. Rodičovský príspevok 203,20 eur mesačne poberá jeden z rodičov do troch rokov veku dieťaťa, respektíve do šiestich pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa. Parlament Hlinov návrh na sprísnenie podmienok pre vznik nároku na rodičovský príspevok v decembri zamietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona