Hlina chce environmentálneho ombudsmana

NETKY.SK • 29 August 2014, 16:38 • 2 min
Hlina chce environmentálneho ombudsmana

BRATISLAVA - Zriadiť funkciu environmentálneho ombudsmana navrhuje v novele zákona o ochrane prírody a krajiny nezaradený poslanec Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

Environmentálny ombudsman by mal pôsobiť ako nezávislý orgán, ktorý sa podieľa na ochrane životného prostredia pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody.

 

Environmentálneho ombudsmana by vymenúval minister životného prostredia a to na návrh Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Návrhy kandidátov na environmentálneho ombudsmana by mohli výboru národnej rady predkladať poslanci, profesijné inštitúcie a občianske združenia pôsobiace v oblasti ochrany životného prostredia. Funkčné obdobie ochrancu životného prostredia by malo byť päť rokov.


Výkon funkcie environmentálneho ombudsmana by bol nezlučiteľný s výkonom funkcie prezidenta, poslanca Národnej rady SR, člena vlády, vedúceho alebo predsedu ústredného orgánu štátnej správy SR. Environmentálny ombudsman by nesmel popri výkone funkcie vykonávať žiadnu inú platenú funkciu, podnikať ani vykonávať inú zárobkovú činnosť s výnimkou správy vlastného majetku.

 

Na environmentálneho ombudsmana by sa mohol podľa Hlinu obrátiť každý, kto sa domnieva, že pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody sa porušil zákon. Každý rok by ochranca životného prostredia do parlamentu predkladal správu o svojej činnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies