Hlina chce, aby samosprávy predávali majetok transparentnejšie

NETKY.SK • 2 September 2014, 10:35 • 2 min
Hlina chce, aby samosprávy predávali majetok transparentnejšie

BRATISLAVA – Transparentnejšie predaje majetku samospráv, či už miestnych alebo krajských, navrhuje v novelách zákonov o majetku obcí a vyšších územných celkov nezaradený poslanec Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

Návrhmi chce opozičný zákonodarca zamedziť zneužívaniu inštitútu predaja a prenájmu majetku obce a VÚC z dôvodu hodného osobitného zreteľa, ktorý často slúži len na zakrytie pre samosprávy nevýhodného predaja alebo prenájmu majetku.


Pri prevodoch majetku obce z dôvodu hodného osobitného zreteľa zavádza Hlina dlhšiu lehotu na zverejnenie takéhoto zámeru, a to z najmenej 15 na 30 dní. Ak sa do 15. dňa odo dňa zverejnenia prihlási iný záujemca o kúpu predmetného majetku a jeho ponuka kúpnej ceny za odkúpenie majetku obce bude minimálne o 20 percent vyššia, ako je kúpna cena vo zverejnenom prípade hodnom osobitného zreteľa, obecné zastupiteľstvo bude najprv hlasovať o vyššej ponuke. Záujemcovia o kúpu majetku obce by po novom zároveň museli zaplatiť pred hlasovaním o takomto prevode na účet obce preddavok na kúpnu cenu vo výške 30 percent zo sumy, ktorú za predmetný majetok obce ponúkli s tým, že v prípade neschválenia prevodu im ho obec bez zbytočného odkladu vráti. Ak takémuto záujemcovi zastupiteľstvo obce trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov odsúhlasí predaj majetku obce, tento je povinný do tridsiatich dní odo dňa uzatvorenia kúpnej zmluvy uhradiť obci zvyšnú časť ponúkanej kúpnej ceny. 

Ak po zverejnení prípadu hodného osobitného zreteľa bude doručených obci viac návrhov, ktoré budú spĺňať aj podmienku vyššej ponuky kúpnej ceny minimálne o 20 percent, o každom takom návrhu sa musí hlasovať na obecnom zastupiteľstve samostatne. Poradie pri hlasovaní je určené výškou ponúknutej kúpnej ceny a to od najvyššej ceny postupne po najnižšiu. Rovnaké pravidlá majú platiť aj pre prenájmy majetku obcí a VÚC z dôvodu hodného osobitného zreteľa. 

 

Novelami sa parlament bude zaoberať na septembrovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies