Hlina chce, aby sa študenti nebáli zakladať si rodiny

NETKY.SK • 26 August 2016, 12:59 • 2 min
Hlina chce, aby sa študenti nebáli zakladať si rodiny

BRATISLAVA - Mladí ľudia by sa nemali báť zakladať si rodiny aj počas vysokoškolského štúdia. Myslia si to predseda KDH Alojz Hlina, podpredseda Peter Bobula a členka predsedníctva KDH Renáta Ocilková, ktorí na dnešnej tlačovej besede v Mlynskej doline, symbolicky pred manželskými internátmi, predstavili svoje návrhy na zlepšenie podmienok pre mladých. Podľa nich zavedenie niektorých zmien nemusí čakať na to, aby návrhy zakomponovali do svojho volebného programu.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati vo svojom programe prorodinnej politiky majú tiež podprogramy ako babyfriendly univerzita aj babykredit. "Všetci si uvedomujeme, čo znamená klesajúca pôrodnosť, sobášnosť vo vyššom veku, narastajúci vek prvorodičiek a to, aké dôsledky to má na slovenskú spoločnosť," povedal Bobula s tým, že takýto problém demografického vývoja nie je možné vyriešiť jedným opatrením, a preto KDH navrhuje viaceré zmeny. "Je to dlhý proces, ktorý musí obsahovať komplex predovšetkým stimulačných opatrení," dodal.

 

Ocilková vyjadrila obavu z toho, že podľa prieskumov v roku 2050 budú na Slovensku na jedného občana do 17 rokov pripadať dvaja obyvatelia nad 65 rokov. "Teda hrozí nám kolaps dôchodkového systému," povedala. Preto KDH vo svojom programe navrhuje, aby študentka, ktorá porodí počas vysokej školy, mala nárok na sociálne štipendium prioritne a rovnako tak otec, ktorý si vezme matku dieťaťa. "Tiež navrhujeme, aby sa pri predĺžení štandardnej dĺžky štúdia pre pôrodu neplatilo školné," dodala. Kresťanskí demokrati vítajú aj zakladanie univerzitných materských škôl, aby mali kam mladé študentky dať svoje dieťa, kým sa venujú vysokoškolským prednáškam. Okrem toho politici navrhujú vytvoriť pre mladé rodiny tzv. Baby úver, ktorý by mal byť čerpaný zo študentského pôžičkového fondu. KDH chce takýmito opatreniami pomôcť mladým ľuďom zosúladiť rodinný život so štúdiom. Líder strany Hlina dodal, že pri tvorbe sa inšpirovali Dánskom, kde univerzity vytvárajú priestor mladým rodičkám, aby sa v škole cítili komfortne. Podľa nich by takéto zmeny zaťažili štátny rozpočet iba minimálne.

 

KDH si na mimoriadnom sneme v júni zvolilo nové vedenie, to chce teraz meniť stanovy. Snem KDH má byť v septembri. Zvolanie snemu odporučilo predsedovi KDH predsedníctvo hnutia. Na sneme 11. júna delegáti zvolili nového predsedu, ktorým sa stal Alojz Hlina a tiež troch podpredsedov Pavla Zajaca, primátora Levoče Milana Majerského a Petra Bobulu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies