Hlina chce, aby ľudia vedeli viac o pôvode peňazí z eurofondov

NETKY.SK • 17 September 2014, 10:06 • 2 min
Hlina chce, aby ľudia vedeli viac o pôvode peňazí z eurofondov

BRATISLAVA - Občania Slovenskej republiky musia vedieť, že na eurofondy sa skladajú všetci Európania zo svojich daní, teda aj oni sami. Tvrdí to opozičný poslanec Alojz Hlina (nezaradený), ktorý chce do zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov presadiť povinnosť informovať o tejto skutočnosti. Preto predložil na úvod šiesteho rokovacieho dňa 37. schôdze Národnej rady (NR) SR pozmeňujúci návrh.

slovakia

left justify in out

Hlina v ňom uvádza, že prijímateľ zdrojov z eurofondov by mal byť povinný rovnakým spôsobom a v rovnakom rozsahu, ako bude definovaný rozsah a podmienky označenia projektu podporovaného z európskych fondov, označiť podporený projekt aj textom, že tieto fondy sú tvorené aj príspevkami jednotlivých členských štátov Európskej únie (EÚ). "Slovenská republika prispieva do európskych fondov zo štátneho rozpočtu, do ktorého občania Slovenskej republiky prispievajú vo forme daní. Je v záujme všetkých občanov, aby boli tieto prostriedky využité na princípe nediskriminácie, partnerstva, transparentnosti, hospodárnosti, efektívnosti, účelnosti, účinnosti a zákaze konfliktu záujmov," priblížil v pléne navrhované zmeny Hlina.
      

Cieľom vládneho návrhu zákona, o ktorom aktuálne rokujú poslanci v parlamente, je nastaviť a upraviť riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy zavádzania fondov Európskej únie (EÚ) v SR v novom programovom období 2014 až 2020. Hlavným gestorom eurofondov má byť v najbližších rokoch Úrad vlády (ÚV) SR ako centrálny koordinačný orgán, spolugestormi Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za oblasť poľnohospodárskych fondov a Ministerstvo financií (MF) SR za oblasť finančného riadenia a vládneho auditu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies