Hlina bude žalovať rezort pôdohospodárstva za čipovanie psov

NETKY.SK • 23 Október 2013, 14:28 • 2 min
Hlina bude žalovať rezort pôdohospodárstva za čipovanie psov

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina chce podať žalobu na ministerstvo pôdohospodárstva za škodu, ktorá mu bola spôsobená tým, že na svojom salaši nechal začipovať psov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, stálo ho to 200 eur. Zároveň sa však na neho obrátili občania, ktorí s tým mali tiež spojené výdavky. Hlina bude od ministerstva žiadať náhradu škody pre tých, ktorí prišli o peniaze pre nesprávnu prípravu materiálov, predloženie do NR SR a schválenie zákona. „Občanom vznikli náklady. Ministerstvo si nabudúce dobre zváži, aké podklady bude predkladať parlamentu,“ povedal.

NR SR v utorok schválila zákon, podľa ktorého čipovanie psov, mačiek a fretiek bude od 1. januára 2014 dobrovoľné. Vyplynulo to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru-SD Mariána Záhumenského, Tibora Lebockého a Ľuboša Martináka. Vládni zákonodarcovia zmenu zákona o veterinárnej starostlivosti o označovaní psov, mačiek a fretiek zapracovali k návrhu zákona o pomocných prípravkoch v ochrane rastlín, ktorú národná rada ako celok schválila. Povinné čipovanie spoločenských zvierat sa bude vzťahovať len na zvieratá, ktoré sa pohybujú medzi členskými štátmi EÚ a tými, ktoré sa dovážajú do únie z tretích krajín mimo nej, čo vyplýva z pravidiel Európskej únie. 

Každý majiteľ čistokrvného psa bez preukazu pôvodu, kríženca, mačky či fretky bol povinný dať svoje zviera do 30. septembra začipovať. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR). Majiteľov zvierat upozorňovala, že ak tak neurobia, hrozí im od veterinárnej správy pokuta do 300 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona