Hlina: Ak priestupca nezaplatí pokutu na mieste, treba mu zobrať vec

NETKY.SK • 28 Október 2014, 09:58 • 2 min
Hlina: Ak priestupca nezaplatí pokutu na mieste, treba mu zobrať vec

BRATISLAVA - Ak občan, ktorý spáchal priestupok a nemá prostriedky na zaplatenie pokuty na mieste, polícia by mala mať právo odobrať mu hnuteľnú vec v osobnom vlastníctve podľa vlastnej úvahy až do času, kým ju nezaplatí. V úvode deviateho rokovacieho dňa 39. schôdze NR SR takúto právnu úpravu odporučil poslanec Alojz Hlina (nezaradený). Svoju požiadavku vyslovil počas rozpravy k správe o činnosti prokuratúry za minulý rok.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasnej právnej úpravy, ak nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste, vydá sa mu blok s poučením o spôsobe zaplatenia, lehote a následkoch nezaplatenia pokuty. Prevzatie tohto bloku páchateľ priestupku potvrdí. Hlina je presvedčený, že niektorí ľudia to zneužívajú, lebo už v momente prevzatia bloku sú si vedomí, že pokutu nezaplatia.

 

Viacerým opozičným poslancom sa nepáčilo, že do snemovne neprišiel osobne generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ale jeho prvý námestník René Vanek. Čižnár je na zahraničnej služobnej ceste. Ešte v piatok (24. 10.), keď debata o prokuratúre začala, však poslancom povedal, že dnes ráno prísť môže. Pavol Zajac (KDH) dal procedurálny návrh, aby sa rokovanie o tomto bode prerušilo dovtedy, kým nepríde Čižnár osobne. Plénum zatiaľ nerozhodlo, keďže pre nízky počet prítomných poslancov bolo neuznášaniaschopné. Do rozpravy k správe o činnosti prokuratúry sú ešte písomne prihlásení traja poslanci, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

 

Po prerokovaní tohto budú musia poslanci NR SR dokončiť rokovanie o návrhu novely školského zákona z dielne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Právna norma dnes zmobilizovala prevádzkovateľov školských bufetov, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas pred budovu parlamentu. Zmajkovičová totiž presadzuje, aby bufety v školách a školských zariadeniach predávali len zdravé jedlá. Na tento účel bude vydaný zoznam zakázaných výrobkov.

 

Po 14.00 h príde na rad rokovanie o návrhu Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý chce 28. október sláviť ako štátny sviatok pod názvom Deň úcty k dielu M. R. Štefánika – vznik samostatného česko-slovenského štátu. V súčasnosti je 28. október len pamätným dňom, keď si pripomíname vznik Československa. Aby sa zoznam štátnych sviatkov nerozšíril, Kaník chce 1. september, čo je Deň Ústavy SR, zaradiť medzi pamätné dni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona