Hliadkovanie vojakov v uliciach stojí Belgicko milióny eur

NETKY.SK • 7 December 2016, 12:52 • 2 min
Hliadkovanie vojakov v uliciach stojí Belgicko milióny eur

BRUSEL – Hliadkovanie vojakov, ktorí majú zamedziť prípadnému teroristickému útoku, stojí Belgicko desiatky miliónov eur. Tento rok krajina vynaložila len na platy hliadkujúcich príslušníkov armády 55 miliónov eur a nie je to konečná suma.

slovakia

left justify in out

Vlani v januári spustilo Belgicko operáciu Bdelý strážca (Vigilant Guardian), čím zmobilizovalo policajné zložky i armádu proti narastajúcej hrozbe teroristického útoku. Kým vlani smerovalo len na platy vojakov 17 miliónov eur, za prvých deväť mesiacov tohto roka sa suma vyšplhala na 55 miliónov.

 

Uvedené sumy hradí belgické ministerstvo obrany, ale všetky dodatočné platby napríklad za transport, stravu a prémie pre vojakov kryje rozpočet na boj proti terorizmu. Ten dosahuje približne 400 miliónov eur, uviedol v utorok belgický denník La Derniere Heure.

 

Belgická ministerka zodpovedná za rozpočet Sophie Wilmesová pripomenula, že rezort obrany dostal dodatočných 71 miliónov eur na boj proti terorizmu a radikalizmu.

 

"Nasadenie vojaka stojí približne 100 eur na deň," informoval hovorca ministerstva obrany Olivier Severin. Za týždennú službu vrátane víkendu to teda vychádza 700 eur.

 

Vojaci pôsobiaci v operácii dostávajú navyše rovnaký týždenný príplatok, ako keby boli na misii v zahraničí - prémiu v hodnote 550 eur. Belgický denník poznamenal, že celkové náklady na operáciu počas tohto roka budú zrejme vyššie než výdavky krajiny na zahraničné misie.

 

Belgicko spustilo operáciu Bdelý strážca v januári 2015, krátko po teroristickom útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo vo Francúzsku a odhalení teroristického dúpäťa v belgickom meste Verviers.

 

Z pôvodných 150 nasadených vojakov stúpol ich počet po novembrových útokoch v Paríži na 700. Po marcových samovražedných atentátoch v Bruseli počet hliadkujúcich vojakov dosiahol až 1828. Minulý týždeň klesol počet hliadkujúcich vojakov v krajine o tretinu.

 

V Belgicku naďalej platí druhý najvyšší stupeň teroristického ohrozenia zo štvorbodovej škály po útokoch, ktoré Bruselom otriasli 22. marca. Pri bombových útokoch na letisko Zaventem a stanicu metra Maalbeek vtedy zahynulo 32 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona