Hliadkovací čln KĽDR narušil námorné hranice medzi kórejskými štátmi

NETKY.SK • 8 Február 2016, 06:37 • 2 min
Hliadkovací čln KĽDR narušil námorné hranice medzi kórejskými štátmi

SOUL - Juhokórejské ozbrojené sily vypálili dnes varovné výstrely na severokórejský hliadkovací čln, ktorý v Žltom mori prekročil západnú námornú hranicu medzi oboma štátmi. Čln sa následne stiahol, informovala agentúra Jonhap s odvolaním sa na predstaviteľa generálneho štábu juhokórejskej armády.

slovakia

left justify in out

Dôvod tohto narušenia námorných hraníc, ku ktorému došlo o 06.55 h miestneho času (v nedeľu o 22.55 h SEČ), nie je známy. Hliadkovacie člny komunistického štátu ich však nezriedka prekračujú pri kontrole rybárskych plavidiel.

 

Situácia na Kórejskom polostrove je veľmi napätá po januárovej jadrovej skúške Severnej Kórey a nedeľňajšom teste rakety dlhého doletu. Tá mala vyniesť na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.

 

Bezpečnostná rada OSN vypustenie rakety na mimoriadnom zasadaní odsúdila a súčasne potvrdila pripravenosť urýchlene prijať rezolúciu s tvrdými sankciami proti KĽDR.

 

Severná Kórea odmietla uznať námornú demarkačnú hranicu v Žltom mori, ktorá bola vytýčená po vojne z rokov 1950-53, a požadovala jej posunutie ďalej na juh. Má dĺžku približne 200 kilometrov a šírku asi štyri kilometre. Je medzinárodne uznávaná ako de facto námorná hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona