Hliadka objavila v Stredozemnom mori najmenej 1000 utečencov z Afriky

NETKY.SK • 15 Február 2015, 15:07 • 2 min
Hliadka objavila v Stredozemnom mori najmenej 1000 utečencov z Afriky

RÍM - Talianska pobrežná hliadka vyrazila dnes na záchranu najmenej 1000 migrantov v Stredozemnom mori, ktorí sa ocitli v ťažkostiach počas svojej cesty zo severnej Afriky do Európy.

slovakia

left justify in out

Príslušníci hliadky zhruba 180 kilometrov južne od ostrova Lampedusa dosiaľ vyzdvihli z dvoch gumených člnov vyše 130 ľudí a pokračujú v záchrane posádok ďalších ôsmich plavidiel. Podľa agentúry Reuters ide o tretiu akciu podobných rozmerov za vyše dva a pol roka.
      

Na podniknutie riskantnej cesty posmelilo utečencov lepšie počasie, ktoré vládne od od minulého týždňa. Mnohí z nich putujú z Líbye, kde kolaps právneho poriadku znemožňuje bezpečnostným orgánom stíhať prevádzačov, ktorí posielajú migrantov na more vo vratkých plavidlách.
      

Minulý týždeň vyše 300 z nich zahynulo pri pokuse o útek do Európy. Vlani takýmto spôsobom prišlo o život 3500 ľudí, a to ešte predtým, ako Taliansko v decembri ukončilo svoju pátraciu misiu v Stredozemnom mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona