Hlavy severských krajín sa zišli na oslavách 100. výročia nezávislosti Fínska

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 17:41 • 2 min
Hlavy severských krajín sa zišli na oslavách 100. výročia nezávislosti Fínska

HELSINKI - Hlavy severských štátov sa stretli dnes v Helsinkách, aby oslávili 100. výročie nezávislosti Fínska. Návšteva dvoch kráľov, troch kráľovien a dvoch prezidentov je jednou z mnohých akcií, ktorými si krajina tisícich jazier pripomína tento rok vyhlásenie nezávislosti od Ruska fínskym parlamentom zo 6. decembra 1917.

slovakia

left justify in out

Fínsky prezident Sauli Niinistö s manželkou privítal v prítomnosti čestnej stráže a vojenskej kapely v prezidentskom paláci dánsku kráľovnú Margarétu II., nórskeho kráľa Haralda V. s kráľovnou Sonjou, švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva s kráľovnou Silviou a islandského prezidenta Gudniho Jóhannessona s manželkou.

 

Všetky hlavy severských krajín Európy sa v Helsinkách stretli prvýkrát po 15 rokoch. Ukázali, že dážď im nepokazil náladu, keď mávali davu ľudí z balkóna prezidentského paláca. Neskôr prešli pešo do priľahlej mestskej radnice na obed.

 

Pred večerným banketom si pozreli tanečnú prezentáciu a vystúpenie speváckeho zboru. Zúčastnili sa tiež na otvorení švédsko-fínskeho kultúrneho centra Hanasaari na predmestí Helsínk. Švédsky kráľ tam odovzdal ako dar svojej krajiny sochu a 12 dvojročných štipendií v oblasti lesníckeho výskumu. Aj nórsky oficiálny dar k 100. výročiu Fínska bola socha a financovanie čerstvo otvoreného kultúrneho centra.

 

Dodala, že pred rokom vyvolal rozruch návrh jednej obce na severe Nórska, ktorá chcela posunutím hraníc venovať Fínsku horu vysokú 1361 metrov. Nórska vláda napokon od tohto plánu ustúpila s odôvodnením, že posúvať hranice je príliš zložité.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona