Hlavnými hrozbami na ukrajinskej hranici zostáva nelegálna migrácia a pašovanie

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 12:10 • 2 min
Hlavnými hrozbami na ukrajinskej hranici zostáva nelegálna migrácia a pašovanie

BRATISLAVA - Hlavnými hrozbami na spoločnej hranici Slovenska a Ukrajiny zostáva organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru, najmä tabakových výrobkov. Konštatuje to Správa o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky za rok 2017, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

slovakia

left justify in out

Tieto hrozby sa podľa dokumentu týkajú zeleného úseku štátnej hranice ako aj na hraničných priechodov. "Za jednu z hlavných príčin nelegálnej migrácie občanov tretích krajín na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici bola naďalej označená spoločensko-politická nestabilita krajín pôvodu nelegálnych migrantov," uvádza sa v správe.

Správa zdôrazňuje význam vzájomnej súčinnosti slovenských a ukrajinských orgánov v boji s nelegálnym prevádzaním osôb cez štátnu hranicu, v odhaľovaní a zabraňovaní vzniku iných foriem cezhraničnej trestnej činnosti. Výkon služby spoločných hliadok na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici je podľa materiálu efektívnym nástrojom prevencie nelegálnej migrácie a účinne pomáha v zamedzovaní páchania cezhraničnej trestnej činnosti. V roku 2017 bolo na hranici vykonaných 189 spoločných hliadok.

 

"Spolupráca pri výmene štatistických a analytických informácií bola rozvíjaná na vysokej úrovni, pričom naďalej je potrebné pokračovať vo výmene informácií v záujme kontroly slovensko-ukrajinskej štátnej hranice," konštatuje správa.

Bilaterálne zmluvy SR so susednými štátmi s výnimkou Rakúska zakotvili inštitút hraničných splnomocnencov. Zodpovední sú za realizáciu medzinárodných zmlúv týkajúcich sa štátnych hraníc, riešenie incidentov, mimoriadnych udalostí a všetkých problémov týkajúcich sa štátnych hraníc. V SR túto funkciu zastáva Ladislav Csémi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona