Hlavným problémom USA nie je dlh, ale slabý rast

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:38 • 2 min
Hlavným problémom USA nie je dlh, ale slabý rast

Hlavným problémom USA nie je dlh, ale slabý rast - Svet Bláznivý svet trhov Keď akciové burzy v pondelok (8. 8.

slovakia

left justify in out

img

Bláznivý svet trhov: Keď akciové burzy v pondelok (8. 8.) znovu začali po pochybnom znížení americkej bonity bežnú činnosť, na celom svete došlo k očakávanému poklesu ich hlavných indexov. Americké štátne dlhopisy však zaznamenali opačný trend, tučný prírastok, hoci práve im ukázala ratingová agentúra Standard & Poor's palec dolu. Rast kurzov amerických dlhopisov bol jasným signálom, že svet aj naďalej s dôverou dáva svoje peniaze Spojeným štátom.
      Tvrdohlavo znelo to, čo povedal prezident Barack Obama: "Trhy aj naďalej veria, že náš rating je AAA." A trhy vlastne súhlasili s americkou investorskou legendou Warrenom Buffettom, ktorý uviedol, že krajina by mala rating AAAA, keby taký stupeň jestvoval.
      "Skutočné starosti robí hospodársky rast, a nie americké dlhy," uviedol Randall Forsyth, ktorý je oceňovaným komentátorom amerického finančného magazínu Barron's. Nikto nepochybuje o tom, že Spojené štáty nie sú v najlepšej situácii, ale aj globálny obraz stráca jasnosť. Čína zvyšuje úrokové sadzby, Európa si očividne tesnejšie priťahuje opasok. Podľa Forsytha je americká dlhová situácia, hoci dlhodobo pôsobí hrozivo, najmenším zo všetkých naliehavých problémov svetovej ekonomiky.
      Takmer po katastrofe spôsobenej finančnou krízou sa najväčšia svetová ekonomika nemôže dostať do tempa. V druhom štvrťroku bol jej vzostup na ročnej báze skromných 1,3 %. Ešte horší bol spresnený výsledok prvej štvrtiny tohto roka, iba plus 0,4 %. To vyvoláva obavy, že americká konjunktúra dva roky po skončení recesie znovu upadne. Najnovšie údaje o vývoji na trhu práce mierne zvyšujú optimizmus. Miera nezamestnanosti však zostáva pevne nad 9 %.
      Investičná banka Goldman Sachs uvádza, že na nezmenenej úrovni bude aj na konci budúceho roka. Práve preto, ale aj v dôsledku nepriaznivého vplyvu finančnej krízy v Európe na svetovú ekonomiku experti banky odhadujú, že pravdepodobnosť novej recesie v Spojených štátov je asi 30 %.
      Ale kto by sa mal ponáhľať na pomoc Amerike stále postihnutej hospodárskou a finančnou krízou? Domácnosti, ktoré majú na americkej spotrebe 70-% podiel. Tie sa však masívne zaoberajú znižovaním svojich dlhov, ktoré si vytvárali desaťročia. Americké firmy sa po drastickej ozdravnej kúre znovu dostali do vynikajúcej kondície. "Podniky by síce mohli urýchliť cyklus konjunktúry," Barron's cituje Dona Rissmillera, hlavného ekonóma amerického výskumného ústavu Strategas Research, "ale sotva môže niekto žiadať od spoločností upriamených na zisk, aby investovali, keď sa cyklus spomaľuje." A tak sa podľa Rissmillera všetky nádeje upierajú len na vládu.
      Americká štátna pokladnica duní prázdnotou a úsporné opatrenia, ktoré Kongres schválil minulý týždeň, situáciu nijakým spôsobom nezlepšia. Medzinárodný menový fond (MMF) varoval americkú vládu, aby mieru úspor neprehnala, lebo konjunktúra zostáva krehkou.
      Stanovený cieľ znížiť americký deficit v roku 2013 zo súčasných 11 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,6 % je podľa MMF "silno koncentrovaný". Fond navrhuje, aby sa dlh znižoval miernejšie a dlhší čas.
      Čoraz viac pohľadov smeruje na Federálny rezervný systém (Fed), americkú centrálnu banku. Medzi novembrom 2010 a uplynulým júnom napumpovala do americkej ekonomiky nákupom štátnych dlhopisov 600 miliárd USD (421,79 miliardy eur). Nimi sa usilovala zahnať strašidlo deflácie, ktoré by prinieslo pokles cien a rozsiahle hospodárske problémy. Príval dolára do obehu však viedol k rastu cien akcií, poklesu hodnoty americkej meny, ale mal veľmi pozitívny vplyv na rast exportu krajiny. Opatrenie však spôsobilo na svetovom trhu aj silný vzostup cien komodít, za čo Fed zožal tvrdú kritiku.
      Sporné je, či teraz znovu dôjde k novému nákupu štátnych dlhopisov. Inflácia totiž očividne začala stúpať. Vlastne znemožňuje, aby sa znovu siahlo po tomto nástroji. Bývalí vysokí činitelia Fed Donald Kohn, Vincent Reinhart a Brian Magidan sa nedávno pre Wall Street Journal vyslovili za opatrenie len v prípade, ak sa rast spotrebiteľských cien spomalí a ak dôjde k silnému poklesu amerického hospodárskeho rastu.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies