Hlavný vyjednávač sýrskej opozície odstúpil z funkcie

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 08:02 • 2 min
Hlavný vyjednávač sýrskej opozície odstúpil z funkcie

BEJRÚT - Hlavný vyjednávač sýrskej opozície na ženevských mierových rokovaniach Muhammad Allúš ohlásil v nedeľu svoj odchod z funkcie. Svoje rozhodnutie zdôvodnil neúspechom doterajších rozhovorov a tým, že sa nepodarilo zmierniť utrpenie sýrskych civilistov žijúcich v obliehaných oblastiach, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Muhammad Allúš, ktorý je členom povstaleckej skupiny Armáda islamu (Džajš al-Islám) podporovanej Saudskou Arábiou a Tureckom, vo svojom vyhlásení zdôraznil, že doterajšie ženevské rokovania nepriniesli pokrok v úsilí o politické riešenie sýrskeho konfliktu. Základom takéhoto riešenia by podľa Allúša mal byť odchod súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Účastníci diskusii v Ženeve sa nedokázali dohodnúť na zlepšení kritickej situácie obyvateľov v povstaleckých oblastiach obliehaných vládnymi silami ani na prepustení tisícov zadržiavaných osôb, zdôraznil Allúš, ktorý odchádza z postu hlavného vyjednávača aj z opozičnej delegácie.

 

Za neúspech rokovaní podľa neho môže neústupčivosť Asadovho režimu a jeho pokračujúce násilné zásahy voči sýrskemu obyvateľstvu.

 

Posledné kolo mierových rozhovorov v Ženeve sa skončilo bez pokroku 27. apríla a termín ich pokračovania nebol doposiaľ stanovený.

 

Účasť na diskusiách totiž pozastavil takzvaný Najvyšší rokovací výbor (HNC) zastrešujúci sýrsku opozíciu podporovanú Saudskou Arábiou. Svoj návrat k rokovaciemu stolu výbor podmienil radikálnou zmenou situácie v Sýrii, čo sa týka dodržiavania prímeria či prísunu humanitárnej pomoci.

 

Očakávania, že by k obnoveniu rozhovorov v Ženeve mohlo dôjsť ešte koncom mája, zmarilo vzplanutie nových bojov v niektorých oblastiach Sýrie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona