Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit: Záujmy Írska budú i záujmami Únie

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 17:32 • 2 min
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit: Záujmy Írska budú i záujmami Únie

LONDÝN - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uistil Írsko, že bude bojovať za to, aby sa predišlo návratu k tzv. tvrdým hraniciam medzi ním a Severným Írskom, keď Veľká Británia vystúpi z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Írsko je jediným členským štátom EÚ, ktorý zdieľa pozemné hranice s Britániou a mohlo by čeliť ekonomickému chaosu, keď brexit prinesie colné tarify a iné obchodné prekážky medzi Spojeným kráľovstvom a Úniou.

 

"Budem s vami spolupracovať, aby sme predišli tvrdým hraniciam," povedal dnes Barnier írskym zákonodarcom. Počas príhovoru pred oboma komorami írskeho parlamentu v Dubline Barnier potvrdil, že Írsko sa momentálne vďaka brexitu nachádza v ojedinelej situácii. Dodal, že "záujmy Írska budú i záujmami Únie" a proces brexitu nesmie ohroziť mierovú dohodu o Severnom Írsku.

 

Britská premiérka Theresa Mayová obvinila začiatkom mesiaca niektorých predstaviteľov EÚ z toho, že sa vyhrážajú Londýnu, pričom si želajú zlyhanie rokovaní o brexite a snažia sa zmanipulovať predčasné parlamentné voľby v Británii.

 

Povedala tiež, že zatvrdol aj postoj Európskej komisie k rokovaniam o brexite, pričom viacerí európski politici vyslovili v súvislosti s nimi na adresu Británie vyhrážky.

 

Výrazom "tvrdé hranice" sa označuje štátna hranica medzi dvoma krajinami, ktorá je silno kontrolovaná a chránená políciou alebo vojakmi - na rozdiel od štátnych hraníc, cez ktoré môžu ľudia ľahko prechádzať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies