Hlavný veliteľ IS v Sýrii Umar Šíšání je mŕtvy, patril medzi najhľadanejších militantov

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 11:01 • 2 min
Hlavný veliteľ IS v Sýrii Umar Šíšání je mŕtvy, patril medzi najhľadanejších militantov

BAGDAD - Významný veliteľ Islamského štátu (IS) abú Umar Šíšání, ktorý býva označovaný za "ministra vojny" tejto extrémistickej skupiny, podľahol v pondelok v bašte IS - sýrskom meste Rakka - zraneniam, ktoré utrpel útoku minulý týždeň pri americkom leteckom.

slovakia

left justify in out

Agentúre AP to potvrdili nemenovaný vysoký predstaviteľ irackej tajnej služby i šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne Ramí Abdal Rahmán. Ten povedal, že IS "priviedla celý rad lekárov, aby ho liečili, ale už nemohli nič robiť."


Etnický Čečenec Šíšání bol podľa agentúry AP hlavným vojenským veliteľom IS v Sýrii. Militant s ryšavou bradou - "Čečenec Umar" - patril medzi najhľadanejších militantov zaradených do špeciálneho zoznamu ministerstva zahraničných vecí USA. Washington za informácie, ktoré by mohli viesť k jeho likvidácii, ponúkal odmenu do výšky päť miliónov dolárov.


Šíšaní sa narodil v roku 1986 v Gruzínsku, ktoré bolo vtedy ešte súčasťou Sovietskeho zväzu, a po vstupe do radov IS sa stal údajne blízkym vojenským poradcom vodcu tejto skupiny abú Bakra Baghdádího.


Jeho pôvodné meno znelo Tarchan Batirašvili. Americký rezort diplomacie ho opisoval ako vysokopostaveného veliteľa IS a člena najvyššieho poradného orgánu tejto skupiny v sýrskej Rakke, slúžiacej ako hlavné mesto režimu IS v Sýrii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies