Hlavný Saganov súper bude Kwiatkowski, sú veľkí rivali

NETKY.SK • 22 September 2017, 12:47 • 2 min
Hlavný Saganov súper bude Kwiatkowski, sú veľkí rivali

BERGEN - Slovenskému cyklistovi Petrovi Saganovi budú pri druhej obhajobe titulu majstra sveta v nedeľu v nórskom Bergene pomáhať traja spolujazdci z tímu Bora-Hansgrohe (Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška) a tiež dvaja členovia kontinentálnych tímov (Marek Čanecký a Patrik Tybor). Čanecký z tímu Amplatz BMC ako 29-ročný zažije premiéru na majstrovstvách sveta medzi seniormi.

slovakia

left justify in out

"Budú to moje prvé majstrovstvá sveta v elitnej kategórii. Ako junior som bol v roku 2006 v belgickom Spa na známom motoristickom okruhu vtedy spoločne aj s Jurom Saganom, lebo sme rovnaké ročníky," zaspomínal si Marek Čanecký. Pripomenul, že už vlani bol náhradník pre svetový šampionát v Dauhe a tento rok mu pomohli viaceré solídne výsledky, ktoré dosiahol na kontinentálnej úrovni.

 

Jeho tím Amplatz BMC sa stal víťazom Rakúskeho pohára, on skončil v celkovom poradí na 5. mieste. "Nepripravoval som sa vyslovene na Bergen. Nedávno som prekonal menšiu virózu, aj preto som vynechal preteky Vyšegrádskej štvorky počas uplynulého víkendu. Sú to však majstrovstvá sveta, teda žiadne výhovorky, budem sa snažiť dostať zo seba maximum. Pre mňa je česť ukázať sa v slovenskom tíme spolu s Petrom Saganom," zdôraznil nováčik na MS elitnej kategórie.

Čanecký spolu s Tyborom odleteli do dejiska MS už v stredu, v piatok by sa k slovenskému tímu mali pridať jazdci tímu Bora-Hansgrohe na čele s Petrom Saganom. "V piatok máme voľnejší hodinový tréning, zrejme si pozrieme okruh, v sobotu klasické rozjazdenie sa pred pretekmi na hodinu a pol až dve hodiny," pripomenul Čanecký. V nedeľňajších pretekoch predpokladá takýto scenár: v úvode favoriti dovolia slabším tímom poslať jazdcov do úniku a pôjde sa pokojné tempo, ktoré sa neskôr bude zvyšovať úmerne s blížiacim sa koncom.

 

"Na samom konci bude dôležité, v akej skupine sa ocitne Peťo Sagan a koľkých jazdcov bude mať proti sebe. Dobre vieme, že pre Peťa Sagana nie je problém či tam je kopec alebo len rovina. Na pretekoch Okolo Kalifornie raz došiel v ťažkom kopci s najlepšími vrchármi piaty a potom získal celkové prvenstvo. Ak berieme do úvahy. že v pretekoch môže zapršať, dôležité bude, kto bude ako oblečený a kto si koľko síl ušetrí do záveru. Verím, že nám vyjde počasie, lebo v prípade extrémnych podmienok - chladu a dažďa, sa môže stať, že dôjde do cieľa len 30 či 40 pretekárov," myslí si Čanecký.

Za najvážnejšieho Saganovho súpera v boji o tretí titul majstra sveta označil Poliaka Michala Kwiatkowského. "Oni dvaja sú veľkí súperi, naháňajú sa už od juniorov a majstrovstiev Európy v Sofii, kde vtedy vyhral Kwiatkowski. Pre mňa je on veľký favorit, jemu ako Poliakovi by nemalo robiť problém ani chladné počasie. Samozrejme, rátať treba aj s Belgičanom Gregom van Avermaetom či jeho mladším krajanom Wellensom. Je to talent a jazdí dobre celý rok, už na jar vyhral preteky na Malorke, nedávno zasa zvíťazil na klasike Grand Prix de Wallonie. Belgický problém však môže spočívať v tom, že majú deväť ľudí, z ktorých ktokoľvek môže vyhrať. Ale ak sa nedohodnú a neobetujú sily pre jedného, môžu na to doplatiť," prognózuje Čanecký.

Zrejme najlepší slovenský cyklista na kontinentálnej úrovni dodal, že v budúcnosti by si chcel vyskúšať aj časovku na majstrovstvách sveta, keďže je dvojnásobný a zároveň úradujúci majster Slovenska.

 

"Na tohtoročnom spoločnom šampionáte s Čechmi som mal v časovke príliš veľký odstup za Janom Bártom. Aj preto som zrejme nedostal šancu na svetovom šampionáte, hoci profil s kopcom v závere by mi vyhovoval viac ako čistá rovina. Trochu som sklamaný aj z toho, že som dostal v súvislosti s časovkou menej voľnosti od svojho rakúskeho tímu," dodal Čanecký.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona