Hlavný podozrivý v metanolovej kauze má české aj slovenské občianstvo

NETKY.SK • 26 September 2012, 08:22 • 2 min
Hlavný podozrivý v metanolovej kauze má české aj slovenské občianstvo

Hlavný podozrivý v metanolovej kauze má české aj slovenské občianstvo - Krimi Jeden z dvoch hlavných podozrivých v metanolovej kauze v Česku, Rudolf Fian (42), má české aj slovenské občianstvo. Informovala o tom dnes webová stránka blesk.

slovakia

left justify in out

img

Jeden z dvoch hlavných podozrivých v metanolovej kauze v Česku, Rudolf Fian (42), má české aj slovenské občianstvo. Informovala o tom dnes webová stránka blesk.cz.
      Podľa českej polície je práve Fian mozgom celej "chobotnice".
      Hoci polícia identitu hlavných podozrivých tajila, Českej televízii sa podarilo zistiť, že ide o karvinského podnikateľa v oblasti pohostinstiev Fiana a konateľa spoločnosti Carlogic Tomáša Křepelu (37).
      Fian a Křepela namiešali smrtiacu metylalkoholovú zmes vedome, aby dosiahli zisky. Ich trestný čin si vyžiadal 26 mŕtvych a desiatky ľudí majú trvalé zdravotné následky. 
      Podľa českej polície sa Fian dostal do finančných ťažkostí a prišiel s nápadom, ako ľahko zarobiť a neplatiť dane z liehu, uviedla stránka blesk.cz.
      Druhý obvinený v metanolovej kauze Křepela pochádza zo Zlína, kde však nežije. Spolu s ukrajinskou manželkou a synom bývajú podľa informácií blesk.cz v Řitke pri Prahe, kde si tiež prenajímal skladovacie priestory pre svoju firmu Carlogic. Tá obchodovala s olejmi a mohla mať aj ľahký prístup k metylalkoholu, ktorý sa používa v automobilovom priemysle.
      V policajnej väzbe sa psychicky zrútil práve Křepela a priznal sa k pančovaniu alkoholu. S políciou plne spolupracuje.
      Webová stránka Českej televízie uviedla, že Křepela podľa polície miešal jedovatý alkohol v opavskom sklade firmy FROS ZPS a odtiaľ ho údajne expedoval ďalej k distribútorovi. 
      Zlínsky prokurátor Roman Kafka pripustil, že Křepela nebol hlavným organizátorom, ale o všetkom vedel napomáhal trestnému činu. "Pomohol zaobstarať prostriedky a osobne sa zúčastnil na výrobe a distribúcii prvotnej (jedovatej) zmesi," vysvetlil Kafka.
      Dvojica podozrivých už bola obvinená z všeobecného ohrozovania a hrozí jej 12 až 20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest, teda doživotie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies