Hlavný obžalovaný v kauze úmrtia 71 migrantov v kamióne odmieta vinu

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 21:12 • 2 min
Hlavný obžalovaný v kauze úmrtia 71 migrantov v kamióne odmieta vinu

BUDAPEŠŤ - V pokračujúcom súdnom procese v kauze zavinenia smrti 71 migrantov nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute v Rakúsku súd v juhomaďarskom Kecskeméte v piatok vypočul hlavného obvineného, ktorým je podľa obžaloby vodca bandy - Afganec žijúci v Srbsku.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI obvinený poprel, že by mal v kauze vodcovskú úlohu. Tvrdil, že iba sprostredkovával informácie medzi skutočnými vodcami gangu prevádzačov a jeho členmi - ostatnými obvinenými. "Zločineckú organizáciu som nezriadil a ani som ju neviedol," povedal muž, podľa ktorého jeho rady, ktoré poskytoval, vníma prokuratúra ako rozkazy. Poznamenal, že každý si bol vedomý rizika, ktoré sa s prevozom migrantov spája, a všetci vrátane migrantov sa na tomto riziku podieľali.

 

Hlavný obvinený podotkol, že záujmom každého bolo, aby pašovanie migrantov prebehlo rýchlo a účinne. Zdôraznil, že zabezpečenie vyhovujúceho auta a zorganizovanie prepravy neboli jeho úlohou.

Proces bude pokračovať 25. mája vypočúvaním ďalších obvinených.

 

Gang pozostávajúci z 11 občanov Bulharska, dvoch Afgancov a jedného občana s bulharsko-libanonským občianstvom prepašoval v období od februára do augusta 2015 do krajín západnej Európy pri 31 cestách celkove 1200 ľudí v uzatvorených nákladných automobiloch bez vetrania.

 

Vo vyšetrovacej väzbe je 11 obvinených, traja sú na úteku. Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

 

Proces, ktorý sa začal 21. júna 2017, sa mal skončiť vynesením rozsudkov pôvodne ešte pred koncom minulého roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies