Hlavný nemecký akciový index DAX vzrástol v októbri o vyše 12 %

NETKY.SK • 7 November 2015, 12:56 • 2 min
Hlavný nemecký akciový index DAX vzrástol v októbri o vyše 12 %

FRANKFURT NAD MOHANOM - V piatok (6. 11.) hlavný index nemeckej akciovej burzy DAX 30 vzrástol o 0,92 %. Obchodný deň i týždeň skončil na hodnote 10.988,03 bodu. V prvom novembrovom týždni dosiahol index prírastok 1,3 %.

slovakia

left justify in out

"Po najnovšom silnom kurzovom vzostupe zrejme bude nasledovať fáza konsolidácie," uviedol analytik Commerzbank Andreas Hurkamp. Mal na zreteli viac ako 12-% októbrový prírastok indexu, na ktorom je zapísaných 30 najvýznamnejších nemeckých akciových spoločností.

 

S miernym či dokonca slabým rastom počíta aj analytik Markus Reinwand z hessenskej krajinskej banky Helaba.

Vývojová tendencia DAX sa však môže rýchlo zmeniť. Výsledky hospodárenia v treťom štvrťroku zverejnili už dve tretiny firiem z indexu. A viac ako polovica z nich nesplnila očakávania analytikov a burziánov. V nasledujúcom týždni by mali informovať o tom, ako sa od júla do konca septembra darilo ostatným. V pondelok (9. 11.) zverejní bilanciu subdodávateľ automobiliek, koncern Continental.

 

Z hľadiska vývoja konjunktúry sú však dôležité informácie o podnikaní európskych a čínskych firiem. Očakáva sa, že Európa bude mať za sebou už desiaty úspešný vzostupný štvrťrok, hoci sa investície podľa Stefana Mützeho z Helaby vyvíjali slabo. Analytik Commerzbank Ralph Solveen napísal: Posudzované silnými impulzmi od slabého eura, lacnou ropou a mimoriadne silnou expanznou politikou nemožno hovoriť napriek pokračujúcemu zostavovaniu o nijakom silnom prelome v konjunktúre. Európsku centrálnu banku tento vývoj sotva môže uspokojovať.

 

Peňažná politika na oboch brehoch Atlantiku zostáva témou na finančných trhoch, aj keď sa očakáva, že rozhodnutia o jej ďalšom smerovaní treba očakávať až začiatkom decembra. Lacné peniaze od centrálnych bánk, ktoré prichádzajú na trhy od krízy v roku 2008, dodávajú výživu len akciovým burzám, ale niet iných možností pre ich alternatívne zhodnotenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona