Hlavný kandidát na post nového premiéra Veľkej Británie pôjde pred súd

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 14:42 • 2 min
Hlavný kandidát na post nového premiéra Veľkej Británie pôjde pred súd

LONDÝN - Nominant na post premiérskeho kresla Británie Boris Johnson dostal predvolanie pred súd. Údajne sa mal dopustiť nepravdivého tvrdenia, ktoré bolo zverejnené ešte v roku 2016, v kampani pred referendom o brexite.

slovakia

left justify in out

Na sú by sa mal obvinený exminister zahraničia a poslanec Boris Johnson dostaviť do londýnskeho Westministru, keďže sa jedná o vyšetrovanie iniciované súkromnou osobou, a teda 29-ročným anglickým aktivistom Marcusom Ballom.

 

Johnson údajne zavádzal verejnosť vo svojom tvrdení, že "Spojené kráľovstvo posiela Európskej únii 350 miliónov libier týždenne" (približne 396 miliónov eur). Sľuboval pritom, že tieto peniaze pôjdu po brexite do britského zdravotníctva.

 

img

 

Experti následne podrobili toto tvrdenie tvrdej kritike. Johnson sa podľa nich pri svojom výpočte odvolával len na hrubý ročný príspevok Spojeného kráľovstva a nezohľadnil platby, ktoré Británia dostáva z EÚ. Podľa Marcusa Balla bývalý primátor Londýna zneužil svoju verejnú funkciu. Johnsonovo konanie ako verejného činiteľa označil za nečestné a nezodpovedné.

 

"Spojené kráľovstvo nikdy neposlalo, nedalo ani neposkytlo Európe 350 miliónov libier týždenne," zdôrazňuje Ball. Odmieta však, že by takýmto postupom cielene maril proces brexitu.

 

img

 

 

Sudkyňa Margot Colemanová na základe predložených materiálov rozhodla, že sa exminister bude musieť zúčastniť na predbežnom súdnom pojednávaní. Až v ďalšej fáze môže byť celý prípad posunutý na proces korunnému súdu. Záujem nahradiť úradujúcu premiérku, ktorá končí na svojom poste 7. júna, prejavilo už 11 uchádzačov. Jedným z nich, a doteraz považovaný za absolútneho favorita, je práve Boris Johnson.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies