Hlavný index londýnskej burzy vzrástol na historické maximum

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:18 • 2 min
Hlavný index londýnskej burzy vzrástol na historické maximum

LONDÝN - Hlavný index londýnskej burzy zaznamenal dnes rekordnú hodnotu, k čomu nemalou mierou prispel pokles kurzu libry. Ten klesá už od júnového referenda, v ktorom Briti rozhodli, že opustia Európsku úniu.

slovakia

left justify in out

Hlavný index londýnskej akciovej burzy FTSE 100 dosiahol počas dnešného obchodovania viac než 7205 bodov, čo predstavovalo historické maximum. Krátko popoludní sa síce skorigoval na 7174 bodov, aj to je však rast o 0,4 % a vyššia hodnota než predchádzajúci rekord, ktorý predstavoval 7142,83 bodu.

 

Jedným z hlavných dôvodov rastu FTSE 100 na historické maximum je takmer 20-% pokles kurzu libry od konca júna minulého roka, keď Briti v referende tesnou väčšinou rozhodli, že si želajú odchod svojej krajiny z Európskej únie. Tesne pred hlasovaním 23. júna dosahoval kurz britskej meny okolo 1,50 USD/GBP. Momentálne sa pohybuje okolo 1,23 USD/GBP.

 

Pokles kurzu libry znamená podporu exportu a ťahá tým nahor príjmy mnohých britských firiem, ktoré väčšinu tržieb realizujú v zahraničí. K tým patria napríklad ropné koncerny Shell a BP, ťažobné spoločnosti Anglo American a BHP Billiton, ako aj najväčšia európska banka HSBC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies