Hlavný hygienik Ján Mikas oslovuje pred sviatkami Slovákov

NETKY.SK • 22 December 2020, 07:21 • 2 min
Hlavný hygienik Ján Mikas oslovuje pred sviatkami Slovákov

BRATISLAVA - Ján Mikas napísal Slovákom otvorený list. V ňom žiada, aby sa ľudia zomkli a dodržiavali opatrenia.

slovakia

left justify in out

Výzva prišla pred najväčšími sviatkami v roku, ktoré sme po iné roky boli zvyknutí tráviť najmä stretávaním sa s celou rodinou a priateľmi, na ktorých sme si počas roka nevedeli nájsť dostatočný čas.

 

Nemocnice na kraji kolapsu

 

„Nemocnice a zdravotníci v týchto dňoch zažívajú najväčší nápor za celé trvanie pandémie nového koronavírusu a vyhliadky v tomto smere nevyzerajú vôbec dobre. Mnohé nemocnice už v týchto chvíľach smerujú ku kolapsu. Veľký tlak pociťujú aj regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré od začiatku pandémie neúnavne trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí." píše Ján Mikas  a denné spravodajstvo z rôznych kútov Slovenska mu dáva za pravdu.

 

 

img

 

Opatrenia

 

"Robíme maximum, aby sme nastavenými opatreniami chránili vaše zdravie a aby ste nemuseli prinášať ďalšie obete," povedal hlavný hygienik. Požiadal, aby sa ľudia zomkli. "Na diaľku, no s o to väčším odhodlaním. Bez ohľadu na naše politické presvedčenie a bez ohľadu na to, aký máme názor na vývoj a riešenie pandémie," uviedol ďalej Ján Mikas a poukázal na to, že smerovanie krajiny ovplyvňuje každý jeden človek.

 

 

img

 

Prosba ľuďom

 

Mikas tvrdí, že verejnosť sa má zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie. 

 

"Nie pre zákaz vychádzania, nie pre opatrenia vo vyhláškach, nie pre kontroly v prihraničných oblastiach a v prevádzkach, či pre hrozbu sankcií. Je to preto, že nám záleží na našich blízkych a komunitách, v ktorých tak radi trávime voľné chvíle," uviedol.

 

 

img

 

Obmedzte kontakty

 

 

"Každú jednu cestu mimo domácnosti zvažujme. Bez akéhokoľvek preháňania si položme otázku, či je životne dôležitá," povedal.

Poznamenal, že ľudia by sa nemali pohybovať mimo domácností a stretávať sa s ľuďmi mimo vytvorených malých skupín.

 

"Vyhýbajme sa miestam, kde sa združuje vyšší počet ľudí. Cielene a vedome sa vystríhajme slabo vetraných priestorov a spoločnosti ľudí bez rúšok a dostatočných rozostupov. Sústreďme všetky naše aktivity do priestoru online, stretnutia nahraďme telefonátmi a videohovormi," doplnil Mikas.

 

Ako dodal, osobnú účasť v chrámoch by mala verejnosť zameniť za rozhlasové alebo televízne vysielanie. Ako uzavrel, ide o životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona