Hlavný hygienik dôrazne upozorňuje rodičov, aby neobchádzali usmernenia

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 16:12 • 2 min
Hlavný hygienik dôrazne upozorňuje rodičov, aby neobchádzali usmernenia

BRATISLAVA - Ak sa chystáte dať deti do letného tábora, platia pre vás ako rodičov nové pravidlá. Zmeny nastanú aj pre organizátorov detských podujatí.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva vydal nové usmernenia k organizácii hromadných podujatí. Menia sa i pravidlá pre detské pobytové letné tábory. A to tak pre ich organizátorov ako i pre rodičov. Ide o viacdňové aj jednodňové tábory minimálne piatich detí a mládeže do veku 18 rokov.

 

Rodičia

 

Pred nástupom do tábora je potrebné mať od pediatra potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa. Ten ho môže ho vydať najskôr mesiac pred pobytom. 

 

„Nie je úplne v poriadku, ak rodičia prídu za obvodným lekárom s tým, že potrebujú iba podpísať papier do tábora," uviedol pre TASR pediater Jozef Serafín z detského oddelenia Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.

 

imgimg

 

 

Pediater priblížil, že ide o odborné vyšetrenie, keď lekár zhodnotí, či dieťa nemá nejaké prenosné ochorenie alebo prípadné iné zdravotné ťažkosti. Ak dieťa užíva lieky alebo si jeho zdravotný stav vyžaduje obmedzenie záťaže, súčasťou potvrdenia sú podľa usmernenia aj tieto skutočnosti.

 

Zákonný zástupca musí pred nástupom do tábora  aktiež potvrdiť bezinfekčnosť dieťaťa písomným prehlásením. To nesmie byť staršie ako jeden deň pred samotným nástupom na tábor. 

 

img

 

Organizátori 

 

Úrad verejného zdravotníctva vydal aj usmernenia pre tých, ktorí chcú tábory ponúkať. Okrem iného, akýkoľvek tábor môže byť organizovaný len na základe písomného rozhodnutia o konaní zotavovacieho podujatia, ktoré vydá príslušný regionálny úrad. 

 

Organizátor zodpovedá za to, že zariadenie, v ktorom sa zotavovacie podujatie uskutočňuje, spĺňa požiadavky pokiaľ ide o umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie, ubytovanie a prevádzku.

 

K jeho povinnostiam patrí i predloženie potvrdení o zdravotnej spôsobilosti detí, o odbornej spôsobilosti osôb pracujúcich na zotavovacom podujatí a osôb manipulujúcich s potravinami.

 

Pri kontrole  musí preukázať spôsob zásobovania pitnou vodou, ďalej údaje o kvalite vody, spôsob stravovania, nakladania s odpadom a splniť i ďalšie kritériá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona