Hlavný ekonóm ministerstva financií hodnotil rok 2017 ako dobrý

NETKY.SK • 7 December 2017, 18:36 • 2 min
Hlavný ekonóm ministerstva financií hodnotil rok 2017 ako dobrý

BRATISLAVA - Stav slovenskej ekonomiky za rok 2017 je dobrý, najlepší v exporte. Na záverečnom brífingu 108. zasadnutia Rady Medzinárodnej investičnej banky (MIB) to uviedol hlavný ekonóm ministerstva financií SR Biswajit Banerjee.

slovakia

left justify in out

Dodal, že Slovensko rastie oveľa rýchlejšie, ako sa prezentuje. Biswajit Banerjee, ktorý je hlavným ekonómom ministerstva financií od augusta, na brífingu analyzoval posledných šesť až 12 mesiacov.

Ekonomika SR si podľa neho viedla dobre a napreduje rýchlym tempom oproti predchádzajúcim rokom. Pozitívne vidí aj výhľad Slovenskej republiky na najbližšie obdobie. "Za posledné roky sa veľa urobilo. Momentálna situácia v slovenskej ekonomike je dobrá, rovnako dobrá je aj jej perspektíva. Je to výsledok práce za posledné roky, keď sa Slovensko po osamostatnení snažilo dohnať ostatné krajiny. No netreba zabúdať, že tento proces je najťažší. Dnes má Slovensko ekonomický rast 3,3 % za posledné dva roky. Výhľad na roky 2018 až 2019 je prekročenie 4 %," uviedol. Rast je podľa neho poháňaný domácim dopytom, keď sa posilnila spotreba a príjem domácností.

Pokrok slovenskej ekonomiky bude závisieť od súkromných investícií. "Máme tri projekty, ktoré budú prispievať k investíciám - automobilka Jaguar Land Rover, nová produkčná linka vo Volkswagene a dopravná infraštruktúra, ktorá sa týka bratislavského obchvatu," uviedol Banerjee. Zamestnanosť je podľa neho vysoká, pomaly atakuje hranicu, kedy je ešte dostupná kvalifikovaná pracovná sila. Ekonóm vidí v budúcnosti pokles nezamestnanosti z 8 % na 6 % do roku 2020. "Slovensko rastie oveľa rýchlejšie, ako sa prezentuje," uzavrel Banerjee.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona