Hlavnú cenu AOSS za rok 2009 získal Daniel Hevier

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:34 • 2 min
Hlavnú cenu AOSS za rok 2009 získal Daniel Hevier

Hlavnú cenu AOSS za rok 2009 získal Daniel Hevier - Kultúra V Pálfiho paláci v Bratislave sa včera uskutočnilo slávnostné odovzdávanie výročných cien Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) za literárnu tvorbu v roku 2009. Hlavnú cenu AOSS zís

slovakia

left justify in out

V Pálfiho paláci v Bratislave sa včera uskutočnilo slávnostné odovzdávanie výročných cien Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) za literárnu tvorbu v roku 2009. Hlavnú cenu AOSS získal Daniel Hevier za román Kniha, ktorá sa stane.
      "Veľmi si vážim prácu porotu a som dojatý, že si všimli môj prozaický pokus, lebo je to moja prvá próza, a že to takto vysoko ohodnotili," povedal pre TASR Daniel Hevier s tým, že ocenená kniha nie je určená pre každého čitateľa. Román Kniha, ktorá sa stane, je medzi čitateľskou verejnosťou vyše roka. "Mám ohlasy od ľudí, ktorých zasiahla a som vďačný za každého čitateľa, ktorý si ju nájde, pretože určite to nie je knižka pre masy," doplnil autor, ktorý už pracuje na druhom románe. "Bude sa venovať snom, spánku a tajnému životu, ktorý prežívame iba keď spíme."
      Popri hlavnej cene udelili spisovateľom svoje výročné ceny aj všetky členské organizácie AOSS. "Každá organizácia má svoj systém, ktorým rozhoduje o udelení ceny. Niektoré organizácie udeľujú ceny tak, že o tom rozhodne hlasovanie všetkých členov a niektoré členské organizácie si zostavujú poroty," vysvetlil predseda AOSS Igor Hochel s tým, že tento rok o laureátovi hlavnej ceny AOSS rozhodli jednotlivé členské organizácie, ktoré si nominovali svojich favoritov a následne nezávislá odborná porota rozhodla o víťazovi.
      Cenu Klubu nezávislých spisovateľov získal za rok 2009 Pavel Vilikovský za dielo Vlastný životopis zla. Cenu Slovenského centra PEN dostal Jozef Banáš za knihu Zastavte Dubčeka! Ďalšia Cena Klubu spisovateľov literatúry faktu patrí Jozefovi Leikertovi za 111 osobností Slovenska a Cenu Obce spisovateľov Slovenska udelili Máriusovi Kopcsayovi za knihu Medvedia skala. Cenu časopisu Romboid za rok 2009 získal Rudolf Jurolek za dlhodobú autorskú spoluprácu.
      Anikó Polgárová získala Cenu Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku za básnickú zbierku Régésznő körömcipőben (Archeologička v lodičkách) a Cenu Spolku ukrajinských spisovateľov na Slovensku Jozef Zbihlej za básnickú zbierku Synij viter (Modrý vietor).
      Cenu P. O. Hviezdoslava za rok 2010 určenú zahraničnému prekladateľovi si prevzal Ludwig Bauer za preklady diel slovenských autorov do chorvátčiny. "Je to cena, ktorá sa udeľuje za priebežný rok, má dlhoročnú tradíciu a svoj zmysel, je to predovšetkým morálna podpora ľudí, ktorí ešte v zahraničí majú záujem o slovenskú literatúru a prekladajú ju," uzavrel predseda AOSS Igor Hochel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona