Hlavnou témou stretnutia Lavrova s Trumpom bolo ukončenie vojny v Sýrii a zlepšenie vzájomných vzťahov

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 08:04 • 2 min
Hlavnou témou stretnutia Lavrova s Trumpom bolo ukončenie vojny v Sýrii a zlepšenie vzájomných vzťahov

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump hovoril na dnešnom stretnutí s ruským ministrom zahraničným vecí Sergejom Lavrovom o viacerých témach vrátane snahy o ukončenie občianskej vojny v Sýrii a zlepšení americko-ruských vzťahov.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom informovala agentúra AP. Biely dom uviedol, že Trump dal Lavrovovi jasne najavo, že je potrebné, aby Rusko spoločne s Iránom "držalo na uzde" vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Schôdzku s Lavrovom opísal samotný Trump ako "veľmi, veľmi dobrú" a povedal, že obe strany sa dohodli na potrebe ukončenia "zabíjania - hrozného, hrozného zabíjania v Sýrii, a to tak skoro, ako to len bude možné".

 

Obaja lídri dnes diskutovali aj o Ukrajine, pričom Trump v tejto súvislosti zdôraznil zodpovednosť Ruska za úplnú implementáciu mierovej dohody z Minska. Vyslovil tiež túžbu po zlepšení vzťahov USA s Ruskom. Americký prezident pritom len nedávno povedal, že vzťahy s Moskvou nie sú dobré práve v dôsledku jej podpory sýrskeho režimu.

 

V ruskej delegácii, ktorá dnes prišla do Bieleho domu, bol aj ruský veľvyslanec v USA Sergeja Kisľak. Ruská ambasáda následne na Twitteri zverejnila fotografiu, na ktorej si obaja muži podávajú ruky. Lavrov sa dnes vo Washingtone predtým stretol aj so svojím americkým rezortným kolegom Rexom Tillersonom, s ktorým taktiež hovoril o Sýrii, pričom obaja vyslovili podporu mierovým rozhovorom pod záštitou OSN, zameraným na vyriešenie tamojšej krízy.

 

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová po schôdzke uviedla, že obaja šéfovia diplomacií sa zhodli na tom, že práve tieto rozhovory sú "ústredným prvkom medzinárodného úsilia o dosiahnutie trvalého riešenia".

 

Tillerson podľa Nauertovej Lavrovovi tiež povedal, že sankcie, ktoré na Rusko uvalili USA kvôli Ukrajine, budú platiť, dokým Moskva nezmení svoj prístup.

Lavrov mal po dnešných stretnutiach s Trumpom aj Tillersonom brifíng na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone.

 

Prítomným novinárom povedal, že administratíva predošlého amerického prezidenta Baracka Obamu sa "zo všetkých síl" snažila podkopávať vzťahy USA s Ruskom, v dôsledku čoho teraz obe krajiny začínajú na nízkej úrovni. "Ako ruský tak aj americký ľud chcú žiť v spoločnej zhode," vyhlásil Lavrov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies