Hlavnou témou MFF Bratislava bude tento rok mesto

NETKY.SK • 26 Október 2016, 13:34 • 2 min
Hlavnou témou MFF Bratislava bude tento rok mesto

BRATISLAVA - Hlavnou témou 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava, ktorý sa uskutoční v dňoch 11. až 17. novembra v kinách Lumiere, Mladosť a Nostalgia a v Gorila.sk Urban Space, bude mesto. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol programový riaditeľ festivalu Pavel Smejkal s tým, že celkovo na podujatí uvedú 126 filmov, čo je o 26 viac než vlani.

slovakia

left justify in out

V hlavnej tematickej sekcii s podtitulom Mesto premietnu dvanásť snímok, medzi ktorými budú napríklad dráma Aquarius (2016) brazílskeho režiséra Klebera Mendonçu Filha, dokument Všetky tie prebdené noci (2016) poľského filmára Michała Marczaka či pásmo filmov z kolekcie Petite Planetes (2010 - 2011) francúzskeho dokumentaristu Vincenta Moona.
Otváracou snímkou bude režisérsky debut chorvátskeho herca Radeho Šerbedžiju s názvom Oslobodenie Skopje (2016). Sedemdesiatročný Šerbedžija sa zúčastní na slávnostnom otvorení festivalu, pričom si prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť. Chorvátsko bude mať zastúpenie aj v tematickej sekcii Fokus, ktorá bude tento rok venovaná práve tejto krajine.

 

Súťaž hraných filmov predstaví osem titulov podľa výberu programového dramaturga, srbského filmového kritika Nenada Dukića. Jedným z nich bude dráma Lastovička (2016) kurdsko-sýrskeho režiséra Mana Khalila, ktorý snímku v Bratislave osobne uvedie. Khalil študoval filmovú réžiu na FAMU v Prahe aj na VŠMU v Bratislave, pričom momentálne pôsobí vo Švajčiarsku. O víťazovi v tejto súťaži rozhodne medzinárodná porota v zložení Canan Gerede, Štěpán Hulík a Monika Mikušová. Najlepší dokumentárny film vyberú Pamela Cohn, Viera Čákanyová a Nenad Puhovski, o najlepšom krátkometrážnom filme rozhodnú Úna Feely, Noud Heerkens a Nóra Ružičková a víťaza ceny FIPRESCI vyberú novinári Andrzej Fogler, Matúš Kvasnička a Ulrich Wimmeroth. Nebude chýbať ani študentská porota v zložení Norbert Franko, Juraj Mydla a Adam Straka, pričom o držiteľovi Ceny divákov rozhodnú hlasovaním návštevníci festivalu.

 

Ďalším hosťom festivalu bude nezávislý americký filmár a herec Alex Ross Perry, ktorý na ňom uvedie všetky svoje celovečerné filmy a o svoje názory a skúsenosti sa podelí s návštevníkmi aj počas samostatného masterclassu. Prierez aktuálnou svetovou, európskou a slovenskou kinematografiou predstavia prehľadové sekcie Cinema Now, Europa a Made In Slovakia, tematickými sekciami zas budú okrem spomínaných Téma: Mesto a Focus: Chorvátsko aj Lexikón: Farba a Flashback: Americké voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies