Hlavnou hviezdou festivalu Bratislava Design Week 2015 bude Inga Sempé

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:43 • 2 min
Hlavnou hviezdou festivalu Bratislava Design Week 2015 bude Inga Sempé

BRATISLAVA - Medzinárodný festival súčasného dizajnu Bratislava Design Week (BADW) sa tento rok uskutoční v novom termíne. To najlepšie zo súčasného domáceho i svetového dizajnu sa predstaví v Bratislave od 8. do 14. júna. Hlavnou hviezdou podujatia bude rešpektovaná francúzska dizajnérka Inga Sempé.

slovakia

left justify in out

Festivalová téma roku 2015 je "sen". "Chceme snívať o súčasnosti i budúcnosti, chceme ukázať sny, ktoré sa stali skutočnosťou, ale aj dodávať odvahu tým, ktorí si svoje sny ešte nenaplnili," vysvetlila Ľubica Hustá, riaditeľka podujatia, ktoré organizuje občianske združenie Punkt v spolupráci s neziskovou organizáciou Midl, n.o. Miestom na "snívanie" - pozadím výstav a prezentácií dizajnérov, firiem či študentov bude po druhý raz objekt na Laurinskej 14 v Starom Meste - dnes nepoužívaná budova, fungujúca hlavne ako školská stavba, postavená architektom Štefanom Ďurkovičom v 70. rokoch minulého storočia.

 

Organizátori festivalu chystajú aj tento rok program pre odborníkov i laikov, pre dospelých i deti. Podujatie bude prepájať rôzne formy umenia - okrem dizajnu aj súčasnú experimentálnu hudbu, tanec i vizuálne umenie. Jeho hlavnou hviezdou bude svetoznáma francúzska dizajnérka Inga Sempé, ktorá sa špecializuje na produktový dizajn a nábytok a spolupracuje s mnohými renomovanými dizajnérskymi spoločnosťami (Ligne Roset, Mutina, Hay, Baccarat, Luceplan, Cappellini, Edra, Magis, Moustache). Získala viacero prestížnych ocenení a vystavovala okrem iného aj v Musée des Arts décoratifs alebo v Centre Georges Pompidou v Paríži.

 

Lákadlom pre festivalových návštevníkov bude aj výstava kolekcie produktov ikony talianskeho dizajnu Vica Magistrettiho (1920 - 2006), ktorú uchováva Nadácia a múzeum Vico Magistretti v Miláne. Kolekcia oceňovaného dizajnéra (získal napríklad Zlatú medailu Chartered Society of Designers) sa na Slovensku predstaví po prvý raz. "V kurátorskej časti festivalu pripravujeme interaktívnu výstavu s medzinárodným obsadením, ktorá prepája dizajn s najnovšími technológiami. Spolu s Českým centrom Bratislava chystáme veľkú prehliadku súčasného českého dizajnu, ktorý si už, vďaka dobre rozbehnutej spolupráci s lokálnymi výrobcami, svoj sen vo veľkej miere plní," dopĺňa informácie o programe Ľubica Hustá.

 

Výstava České patro prinesie medzi inými aj aktuálnych absolútnych víťazov Czech Grand Design 2014 - dizajnérske štúdio Dechem. Na festivale dostane priestor aj špecifický segment fashion dizajnu - obuv. Jej experimentálne podoby prinesie výstava O krok ďalej.

 

Do konca apríla trvá otvorená výzva, ktorá umožňuje dizajnérskej verejnosti stať sa súčasťou festivalu. Prihlasovací formulár a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na www.badw.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies