Hlavné mesto pouličného umenia: Zoznámte sa s Berlínom

NETKY.SK • 14 December 2018, 16:00 • 2 min
Hlavné mesto pouličného umenia: Zoznámte sa s Berlínom

Berlín očarí hneď na prvý pohľad svojou architektonickou rôznorodosťou. V centre mesta striedajú staré budovy s bohémskym vonkajším zdobením z rôznych období klasické socialistické stavby. Mesto je samozrejme preplnené aj modernými stavbami a mrakodrapmi, ktoré väčšinou slúžia ako administratívne budovy. Nie len centrum ale aj široké okolie mesta dýcha históriou, niekedy žiaľ nie pozitívnou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na našom víkendovom výlete sme sa rozhodli upustiť od návštevy klasických turistických destinácií ako je Checkpoint Charlie, Berlínsky múr či Reichstag a rozhodli sme sa mesto preskúmať z inej perspektívy. Každý, kto navštívil Berlín vie, že v tomto meste nenájde skoro žiadnu stenu, ktorá by nebola preplnená grafitmi. V štvrtiach ako Mitte, Kreuzberg či Friendrichshain nájdete mnoho nádherných kúskov od svetoznámych umelcov, avšak nie mnohí poznajú miesto Teufelsberg, ktoré pre milovníka street artu má naozaj čo ponúknuť.

 

img

 

Na kopci blízko Teufelsseechaussee už z diaľky vidno budovu s oblou strechou, ktorá na prvý pohľad pripomína kopu trosiek. Počas studenej vojny slúžil tento komplex postavený na umelom kopci zo smetí ako odpočúvacia stanica Američanov. Doteraz nie je známe, koho a ako Američania v budove odpočúvali, no v roku 2020 budú staré archívy otvorené pre verejnosť a naše otázky zodpovedané.  V súčasnosti je však využitie týchto priestorov celkom iné. Ruiny piatich obrovských odpočúvacích radarov, budovy odpočúvacej stanice a celé okolie je pokryté nádhernými grafitmi, ktoré sú často do detailu vypracované.

 

img

 

img

 

V týchto farebných umeleckých priestoroch sme strávili vyše 2 hodiny, napriek tomu že niektoré časti boli uzavreté ( strecha a interiér najväčšej budovy je dostupná pre verejnosť len v letných mesiacoch ). V jednej z budov prebiehala výstava svetelných objektov, ktorá oživila priestory starého skladu ešte viac. 

 

img

 

Teufelsberg je jedno z miest, ktoré dokazuje, že street art a grafity sú umenia hodné galérií. Mnohí spájajú street-art s „násťorčnými“, avšak kresby na stenách zaujali aj staršie generácie a deti, čo dokazuje fakt, že Berlín, hlavné mesto Nemecka, je mestom nezaujatých ľudí s otvorenou mysľou.  

 

PS: Pre všetkých streeterov tu máme aj skvelý tip na úžasné jedlo, keďže dostať sa na Teufelsberg vyžaduje menšie turistické schopnosti a človeku ľahko vyhladne. Ak vlastníte celodenný lístok na MHD ( ktoré stojí len 7 EUR ) a milujete korenisté jedlo, určite vám odporúčame navštíviť malú indicko – hawaiisko – ázijskú reštauráciu W der Imbiss. Za ceny porovnateľné s tými slovenskými sa najete ako králi.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona