Hlavné kritéria o získanie niektorej z európskych agentúr sú jasné, má Slovensko šancu získať aspoň jednu z nich?

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 06:36 • 2 min
Hlavné kritéria o získanie niektorej z európskych agentúr sú jasné, má Slovensko šancu získať aspoň jednu z nich?

BRUSEL - Na šiestich hlavných kritériách sa dnes v Luxemburgu na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti dohodli európski ministri v súvislosti s budúcim presunom Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskej bankovej agentúru (EBA) z Londýna do inej členskej krajiny Únie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok. Korčok upozornil, že o návrhu kritérií budú koncom tohto týždňa rokovať premiéri a prezidenti na summite EÚ (22-23.6.). Podľa jeho slov to môže byť "dlhá a búrlivá debata", lebo dnes je už isté, že záujem získať sídlo jednej alebo oboch agentúr má až 21 členských krajín. Tie budú musieť opustiť svoje sídla v Londýne po odchode Británie z EÚ.

 

Pre Slovensko, ktoré sa uchádza o sídlo EMA, je podľa Korčoka najdôležitejším kritériom to, aby pri rozhodovaní o boli zohľadnené tie krajiny, v ktorých ešte nesídli žiadna agentúra EÚ. Medzi nimi je aj Slovensko. V EÚ už dávno platí nepísaná dohoda, že pri vzniku novej agentúry prioritu budú mať práve tieto krajiny. V tomto prípade však po prvý raz ide o presun už existujúcich agentúr.

 

V hre sú preto aj ďalšie dôležité kritériá, najviac sa pritom spomína zaistenie nepretržitého fungovania agentúr. Napríklad EMA totiž zaisťuje certifikáciu liekov a tento proces nemožno prerušiť. K ďalším kritériám patrí dobré prepojenie budúcich sídiel so svetom. Kľúčová bude aj vhodná budova a vôbec infraštruktúra a tiež dostatok vhodných hotelov na tisíce prenocovaní ročne pre hosťov a odborníkov prichádzajúcich do agentúr.

 

"Treba vedieť, že o obe agentúry sa uchádza 21 krajín, čo znamená, že 19 bude nespokojných," opísal situáciu Korčok. Dôležité je podľa neho, aby sa národní lídri na summite EÚ dohodli na kritériách a potom sa bude treba doma venovať tejto "domácej úlohe" s plnou zodpovednosťou. Spresnil, že na Slovensku je to v kompetencii Ministerstva zdravotníctva, kde bola vytvorená komisia, ktorej úlohou je pripraviť dobrú ponuku. Všetky krajiny musia predložiť svoje ponuky najneskôr do 31. júla.

 

Na otázku, či SR má v Únii nejakých spojencov, ktorí nás podporia v súťaži o sídla agentúr, Korčok uviedol, že je o tom predčasné hovoriť, hoci "matematika nepustí", keď iba šesť krajín z 27 sa do tejto "hry" nezapojí a môže poskytnúť podporu inej krajine. Upozornil, že už teraz sa o tejto súťaži medzi krajinami hovorí ako o "bazáre" a niektorí ju prirovnali k pesničkovej súťaži Eurovízia; SR ale chce, aby to bolo čo najobjektívnejšie rozhodovanie.

 

"Kritérium nepretržitého fungovania agentúr je dôležité, ale Slovensko trvá na zohľadnení istého geografického rozloženia a rovnováhy a nemožno ignorovať kritérium, že niektoré krajiny agentúry stále nemajú. Podľa nás toto kritérium by malo byť ako prvé," zdôraznil Korčok. O nových sídlach rozhodne v októbri tohto roku Rada EÚ, ktorá združuje ministrov členských štátov Únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies