Hlavné inštitúcie EÚ majú spoločný online register, ktorý verejnosti sprístupní rozhodnutia EÚ pre delegované akty

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:21 • 2 min
Hlavné inštitúcie EÚ majú spoločný online register, ktorý verejnosti sprístupní rozhodnutia EÚ pre delegované akty

BRUSEL - Európska komisia (EK) pripomenula, že od utorka je prístupný nový online register, ktorý verejnosti zjednoduší vyhľadávanie rozhodnutí EÚ prijatých ako delegované akty, čiže sekundárne právne predpisy.

slovakia

left justify in out

Nový spoločný internetový register Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie umožní verejnosti a zainteresovaným subjektom sledovať túto časť rozhodovacieho procesu EÚ. Každý bude môcť jednoducho vyhľadať delegované akty, ktoré sa týkajú konkrétnej témy alebo určitého právneho predpisu. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans k tomu uviedol, že sa podaril ďalší krok v rámci programu lepšej právnej regulácie. "Vďaka novému online registru, ktorý umožňuje sledovať proces prijímania technických predpisov na vykonávanie politík, bude EÚ oddnes transparentnejšia," uviedol v správe pre médiá.

 

Podľa šéfa europarlamentu Antonia Tajaniho spoločný register sprístupní občanom proces rozhodovania o delegovaných aktoch, ktoré sa často považujú za technické, ale môžu byť aj politicky citlivé. Nový medziinštitucionálny register delegovaných aktov umožňuje používateľom vyhľadávať a sledovať vývoj delegovaných aktov od plánovania až po uverejnenie v Úradnom vestníku EÚ. Register ukazuje rôzne kroky Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ako aj činnosť expertných skupín EK zapojených do prípravy delegovaných aktov.

 

Register zvyšuje transparentnosť rozhodovacieho procesu tým, že bude slúžiť ako jediné spoločné miesto pre delegované akty, kde možno jednoducho vyhľadať všetky relevantné informácie. Používatelia sa budú môcť prihlásiť a ak by v prípade delegovaného aktu, ktorý ich zaujíma, nastali nejaké zmeny, dostanú upozornenie. Delegované akty dopĺňajú právne predpisy EÚ. Najčastejšie sa používajú v ekonomike, poľnohospodárstve, životnom prostredí a zdravotníctve, ale upravujú aj jednotný trh a obchod. Ide o sekundárne právne predpisy, ktorými sa v legislatíve aktualizujú technické požiadavky. Parlament a Rada splnomocňujú eurokomisiu na vypracovanie návrhu delegovaného aktu, ktorý potom môžu odmietnuť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona