Hlavné body dohody medzi opozíciou a prezidentom

NETKY.SK • 21 Február 2014, 17:55 • 2 min
Hlavné body dohody medzi opozíciou a prezidentom

KYJEV - Podľa viacerých správ mnohí protestujúci a aktivisti s dohodou nie sú spokojní a už vyhlásili, že z Majdanu neodídu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia tamojšej opozície podpísali v piatok prelomovú dohodu na ukončenie krízy, ktorú sprostredkovali európski ministri zahraničia. Prvé body dohody už boli dokonca splnené. Parlament totiž odhlasoval zmenu ústavy do podoby spred roka 2004 a značne tak oslabil právomoci prezidenta a posilnil právomoci parlamentu. Ústavné zmeny, ktoré presne vymedzia právomoci hlavy štátu, vlády a zákonodarného zboru, majú byť podľa dohody ukončené do septembra tohto roku.

Ďalším dôležitým bodom je vytvorenie novej prechodnej koaličnej vlády do desiatich dní od podpisu dohody. Prezidentské voľby sa budú konať po prijatí novej ústavy a po zmene volebného zákona, no nie neskôr než v decembri 2014. Presný termín stanovený nebol. 

Dohoda tiež hovorí o vyšetrení násilností, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí. Vyšetrovanie sa uskutoční pod dohľadom vládnych orgánov, opozície ako aj Rady Európy. 

Ukrajinské úrady podľa znenia dohody nevyhlásia výnimočný stav a obe strany sa zdržia násilia. Nelegálne zbrane majú byť do 24 hodín odovzdané úradom ministerstva vnútra. Splnená bola aj ďalšia podmienka, keď parlament schválil už tretiu, tentokrát bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých zadržaných počas najnovších nepokojov. Obe strany sa tiež zaväzujú, že sa stiahnu z verejných a úradných budov a prestanú blokovať cesty či námestia. Bezpečnostné sily budú nasadené výlučne na fyzickú ochranu verejných budov. 

 

Podľa viacerých správ mnohí protestujúci a aktivisti s dohodou nie sú spokojní a už vyhlásili, že z Majdanu neodídu. Neakceptuje ju ani radikálny Pravý sektor, ktorý trvá na okamžitom odstúpení Janukovyča a úplnej zmene režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona