Hlavná štvorka eurozóny chce pomôcť mladým nájsť prácu

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 07:22 • 2 min
Hlavná štvorka eurozóny chce pomôcť mladým nájsť prácu

RÍM - Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko sa dnes dohodli, že v rámci širšieho plánu tvorby nových pracovných miest pre mladých v eurozóne budú hľadať cesty, ako podporiť malé a stredné podniky. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vysoká nezamestnanosť mladých ľudí v eurozóne je jedným z najvážnejších dôsledkov dlhovej krízy menovej únie. V Ríme sa preto dnes zišli ekonomickí ministri a ministri práce štyroch najväčších ekonomík eurozóny s cieľom pripraviť návrhy, o ktorých by sa mohlo diskutovať koncom mesiaca na summite lídrov EÚ.

Taliansko patrí medzi krajiny s vysokou mierou nezamestnanosti mladých. V krajine nemá prácu zhruba 40 % ľudí vo veku od 15 do 24 rokov a omnoho horšia situácia je v Španielsku a Grécku. Experti varujú, že ak nezamestnanosť mladých zostane na súčasnej úrovni, v spomínaných krajinách sa vytvorí takzvaná stratená generácia. Najnovšie prieskumy v Taliansku ukázali, že až 60 % talianskych študentov uvažuje o odchode za prácou do zahraničia.

Taliansky minister financií Fabrizio Saccomanni povedal, že ministri sa dohodli na potrebe nájsť nové spôsoby financovania malých a stredných podnikov. Práve tie patria medzi najviac zasiahnuté krízou, keďže sa im výrazne zhoršil prístup k bankovým úverom. K možným riešeniam zlepšenia ich finančnej situácie patrí napríklad vydávanie miniobligácií garantovaných vládami, bankami alebo Európskou centrálnou bankou.

Ministri sa okrem toho dohodli na posilnení úlohy súkromného sektora s cieľom vytvoriť nové pracovné miesta, ako aj na využití fondov EÚ, ktoré budú dostupné od roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies