Hlavná pravicová strana v Turecku podporuje návrh na obnovenie trestu smrti

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 14:48 • 2 min
Hlavná pravicová strana v Turecku podporuje návrh na obnovenie trestu smrti

ISTANBUL - Hlavný turecký pravicový subjekt Strana národnej akcie (MHP) podporil dnes návrh na obnovenie trestu smrti v krajine, a to aj napriek varovaniu medzinárodného spoločenstva, že by sa tým Turecko mohlo izolovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf pravičiarov Devlet Bahčeli podľa agentúry DPA povedal, že ak je vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana pripravená tento ústavný návrh predložiť, MHP ho podporí.

 

Spolu budú mať obe strany dostatok hlasov na to, aby vyzvali na referendum o obnovení trestu smrti, ktorý v Turecku zrušili v roku 2004. Na schválenie referenda je postačujúca jednoduchá parlamentná väčšina.

 

Erdogan v pondelok v prvom rozhovore, ktorý poskytol po pokuse o vojenský prevrat, povedal, že bude s poslancami o obnovení trestu smrti hovoriť a že "schváli akékoľvek rozhodnutie (v tejto veci), ktoré vzíde z parlamentu".

 

Irán dnes podporil Erdogana: prezident Hasan Rúhání povedal, že jeho krajina "vždy stála plne za legitímnou vládou v Turecku a bude za ňou stáť aj naďalej". Obnovenie najvyššieho trestu znepokojilo západných spojencov Turecka. Európska únia, o členstvo v ktorej sa Turecko uchádza od roku 1999, trest smrti nepripúšťa.

 

Členovia zahraničného výboru Európskeho parlamentu sa dnes zišli, aby rokovali o pokuse o puč v Turecku po tom, ako ministri zahraničných vecí EÚ v Bruseli v spoločnom vyhlásení vyzvali v pondelok turecké orgány na "zdržanlivosť" s tým, že "treba urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo ďalšiemu násiliu... a pre obnovenie pokoja."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies