Hlavinu nútili do lyží, aj preto zvíťazil snoubording

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 12:28 • 2 min
Hlavinu nútili do lyží, aj preto zvíťazil snoubording

ROZA CHUTOR - V piatok zažijú paralympijskú premiéru v Roza Chutor v ruskom Soči snoubordisti a medzi nimi aj jeden Slovák. Dvadsaťdeväťročný Prievidžan Marek Hlavina má namiesto časti jednej nohy protézu a medzi rýchlymi mužmi na doske na snehu patrí skôr k nováčikom.

slovakia

left justify in out

Na snouborde jazdí dva a pol roka, v lete je viac cyklistom. Má rád adrenalín a disciplínu freestyle BMX. Je zamestnaný ako grafik a voľný čas najradšej trávi s priateľkou.

 

"Odmalička som bol ako chlapec nútený do lyží, aj preto mám k nim odpor a vybral som si snoubord. Je to lepší pocit, keď mám na svahu obe nohy na doske, ako keby sa mi mali rozchádzať na strany. Keď mi svojho času tréner Peter Matiaško zavolal a chcel urobiť zo mňa paralympionika - lyžiara, odmietol som. Keď sa mi však ozval pred dva a pol rokmi, že sa rozbieha aj snoubordkros, už som súhlasil," vysvetlil Hlavina. 

 

Keď mal 14 rokov, prišiel o časť nohy. Museli mu ju amputovať za smutných okolností. Po páde na bicykli a nevyhnutnej dobe liečenia mu zistili rakovinu kosti. Po rokoch sa k tomu vrátil týmito slovami: "Je to možno paradox, že robím aj BMX, hoci o nohu som prišiel po páde na bicykli a dostal som z toho rakovinu. Potom som sa však vyliečil a začal znova skákať na bicykli." 

 

Hlavina si vybojoval účasť na ZPH v Soči pred rokom na pretekoch v Soči. Tvrdí, že pre neho je už prítomnosť na paralympijských hrách veľká vec. Neznamená to však, že nemá ambíciu skončiť čo najvyššie. Na čo si trúfa v konkurencii 33 snoubordistov? "Podľa tréningov to aj vyzerá na to, že by som mohol skončiť v lepšej polovici výsledkovej listiny. Pôjdem určite naplno," sľúbil Hlavina. 

 

Muži a ženy budú v piatok od 7.00 h SEČ súťažiť v snoubordingu iba v disciplíne snoubordkros. Na rozdiel od svojich zdravých kolegov na doske súťažia každý sám a predstavia sa v troch jazdách. Dve lepšie sa zrátajú a výsledný čas určí celkový výsledok. "Zatiaľ najlepšie som skončil štrnásty na pretekoch Svetového pohára v holandskom Landgraafe. Paralympijské hry sú však najvyššia súťaž s najťažšou konkurenciou. Sám som zvedavý, ako to dopadne. Teším sa na preteky,“ dodal Marek Hlavina. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies