Hlava vás môže začať bolieť aj po jedle: Na čo si dať ešte pozor?

NETKY.SK • 11 December 2018, 20:28 • 2 min
Hlava vás môže začať bolieť aj po jedle: Na čo si dať ešte pozor?

Určite to nie je náhoda, že vás dvadsať minút po jedle začne bolieť hlava. Máte možno pocit, že na to nie je predsa žiadny dôvod, keď ste práve zjedli svoju najobľúbenejšiu dobrotu. Ale bolesti hlavy po jedle sú faktom, ku ktorému prispieva rad vecí.

slovakia

left justify in out

Bolesti hlavy sú jedným z najčastejších zdravotných problémov, s ktorými sa stretáva snáď každý. Bolesti môžu byť spôsobené mnohými dôvodmi, vedeli ste ale, že vás môže začať bolieť hlava aj po jedle? Príčiny sú nasledujúce.

 

Ak ste si dopriali celý balíček čokoládových sušienok alebo zjedli krabicu vianočného pečiva, môže vás začať bolieť hlava kvôli cukru, ktorý ste si v nadmernej miere dopriali. Potraviny obsahujúce cukor totiž spôsobia, že hladina cukru v krvi rýchlo klesá, a dôjde tým k "nafúknutiu" vašej hlavy, a teda bolestiam. Ako hovorí lekárka Medhat Mikhaelová z Memorial Care Orange Coast Medical Center, nadmiera cukru vedie k reaktívnej hypoglykémii, čiže nízkej hladine cukru v krvi, čo spôsobuje závraty. Môžete sa tiež cítiť slabo, nepokojne, alebo byť dokonca spotení.

 

img

 

Ak patríte k tým, ktorí milujú slané potraviny alebo si automaticky jedlo osolia, potom sa nečudujte, keď vás bolí hlava. Zmrzlina, cestoviny, paradajková šťava i tavené syry - to všetko obsahuje soľ a môže urobiť z vašej hlavy pulzujúcu guľu. Ľudia, ktorí konzumujú nadmieru potravín s vysokým obsahom sodíka (približne 8000 mg denne), majú až o 33 percent častejšie bolesti hlavy v porovnaní s tými, ktorí jedia 4000 mg sodíka denne. American Heart Association odporúča konzumovať maximálne 1500 mg soli denne.

 

Možno vás to ani nenapadlo, ale najčastejším spúšťačom bolesti hlavy je zlé jedlo, teda nevhodné potraviny. Patrí sem alkohol (z vína skôr červené), zrelé syry, čokoláda či hrášok. Sú síce obľúbené, zvlášť večer, kedy sa chystáte uvoľniť sa trebárs pri televízii. Tieto potraviny bohužiaľ obsahujú tyramín, čo je aminokyselina vyvolávajúca migrénu u ľudí, ktorí na ňu trpia. Bolesť hlavy tiež môže spustiť vaše obľúbené ázijské jedlo, pretože v ňom bývajú dusičnany či siričitany, a tie zvýšia prietok krvi do mozgu.

 

Vadí vám mlieko alebo lepok? Niektoré štúdie naznačujú, že napríklad celiakia môže byť spojená s častejšími migrénami. Existujú tiež dôkazy, ktoré dávajú do súvislosti bolesť hlavy s laktózovou intoleranciou. Prečo, to odborníci presne netušia, dostatočne silné dôkazy totiž chýbajú. Ak vás začne bolieť hlava zakaždým, keď vypijete niečo s laktózou alebo zjete potraviny obsahujúce lepok, je to jasné. Skúste na nejaký čas tieto potraviny vysadiť a uvidíte, čo sa stane, prípadne zájdite na testy k lekárovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona