Hlasovať v referende sa bude aj vo väzniciach

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:24 • 2 min
Hlasovať v referende sa bude aj vo väzniciach

BRATISLAVA - Na sobotňajšom referende o rodine sa môžu zúčastniť aj väzni. Ako informoval agentúru SITA riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž, právo hlasovať v referende má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania referenda sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na Slovensku, najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov a nie je u neho prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende.

slovakia

left justify in out

Prekážkou je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, vysvetlil Baláž.

 

Jednotlivé ústavy zabezpečili, aby obvinení a odsúdení boli informovaní o konaní referenda a včas písomne poučení o spôsobe a práve hlasovať. Poučenie obsahovalo aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, u ktorého nie je prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o hlasovací preukaz. Baláž vysvetlil, že neevidujú, koľkí požiadali o preukaz. Dôležité je, aby ho v prípade záujmu o účasť na referende mali a predložili v sobotu členom okrskovej komisie. Vo všetkých ústavoch sa bude hlasovať do prenosnej hlasovacej urny. 

 

Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 10 080 obvinených a odsúdených. Z uvedeného počtu má viac ako 8 500 obvinených a odsúdených právo hlasovať v referende. Účasť väzňov na referende v roku 2010 bola 3,67 percenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona