Hlasovanie Rumunov žijúcich v zahraničí sprevádzali problémy

NETKY.SK • 3 November 2014, 18:18 • 2 min
Hlasovanie Rumunov žijúcich v zahraničí sprevádzali problémy

BUKUREŠŤ - O novom rumunskom prezidentovi sa rozhodne v súlade s očakávaniami v druhom kole hlasovania 16. novembra medzi úradujúcim premiérom krajiny Victorom Pontom (42) a jeho vyzývateľom, opozičným kandidátom, starostom mesta Sibiu Klausom Iohannisom (55).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov prvého kola víkendových prezidentských volieb v balkánskej krajine, ako ich po sčítaní takmer všetkých hlasov zverejnila dnes Ústredná volebná komisia v Bukurešti.
     

Víťazom prvého kola sa podľa nich stal predseda rumunskej vlády Victor Ponta so ziskom 40,33 percenta hlasov pred Klausom Iohannisom, ktorého podporilo 30,44 percenta hlasujúcich.
     

Ani jeden z kandidátov však nezískal absolútnu väčšinu hlasov, z čoho vyplýva nevyhnutnosť rozhodujúceho druhého kola volieb.
     

Účasť na prvom kole hlasovania o nástupcovi Traiana Basesca v prezidentskom paláci činila 53,16 percenta.
     

Tisíce Rumunov žijúcich v zahraničí nemohli využiť svoje volebné právo, pretože ich nápor personál zastupiteľských úradov včas nezvládol. Nepokoje hlásili spred nich z Paríža, Londýna, Viedne i Mníchova, píše tlačová agentúra DPA.
     

Rumunské médiá v tejto súvislosti nevylučujú zámerný postup vládnych miest, pretože väčšina v zahraničí žijúcich dvoch až troch miliónov rumunských občanov je považovaná skôr za kritickú voči súčasnej Pontovej vláde.
     

Pozorovatelia očakávajú, že rozhodujúcim faktorom pre výsledok druhého kola bude schopnosť oboch kandidátov mobilizovať nevoličov, ale aj postoj ďalších 12 kandidátov, ktorí neuspeli v prvom kole a z ktorých žiadny nezískal viac ako šesť percent hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies