Hlasovanie o pomoci Írsku bude závisieť od ďalších rokovaní

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:28 • 2 min
Hlasovanie o pomoci Írsku bude závisieť od ďalších rokovaní

Hlasovanie o pomoci Írsku bude závisieť od ďalších rokovaní

slovakia

left justify in out

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) chce mať na ďalšie rokovania o pripravovanej pomoci Írsku mandát vlády. Kabinet bude o celej situácii informovať už na jeho najbližšom rokovaní v stredu (24.11.). "Neviem dnes povedať, ako budem hlasovať, budeme o tom rokovať aj vo vláde, aj v Bruseli," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii.
Šéf rezortu financií zároveň odmietol kritiku údajného dvojakého prístupu k pomoci Grécku a Írsku, ktorá sa objavila po víkendovom rozhodnutí ministrov financií eurozóny. SR ešte v lete krátko po nástupe novej vlády odmietla bilaterálnu pomoc Grécku, zároveň však súhlasila s účasťou v spoločnom záchrannom mechanizme eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) v hodnote 750 miliárd eur. Írsko bude prvou krajinou, ktorá využije prostriedky z tzv. eurovalu, a to aj so súhlasom Slovenska.
"To nie je žiaden dvojitý prístup. Jednoducho, nesúhlasili sme s gréckou pôžičkou, ale už vtedy, začiatkom júla, sme pristúpili k ochrannému valu. To, že Írsko požiadalo a ministri financií vydali vyhlásenie, na základe ktorého sa začína rokovanie o konkrétnostiach, je normálny postup podľa rozhodnutia, ku ktorému došlo pred štyrmi alebo piatimi mesiacmi," pripomenul Mikloš.
Okrem súhlasu pritom v nedeľu počas telefonickej konferencie ministrov financií eurozóny vyjadril aj viaceré výhrady Slovenska k tomuto mechanizmu. "Naše výhrady spočívajú najmä v tom, že akceptujeme akútnosť a nevyhnutnosť tohto kroku, ale z dlhodobého hľadiska považujeme tento postup za veľmi nebezpečný. Zase pristupujeme k tomu, že daňoví poplatníci budú niesť náklady situácie a že na nákladoch sa nepodieľajú banky," podčiarkol s tým, že do budúcnosti by sa mali stanoviť jasné pravidlá, aby sa takýto postup už neopakoval.
Slovensko podľa Mikloša nesúhlasí ani s tým, aby pripravovaná pomoc Írsku bola spájaná s akýmkoľvek tlakom na zmenu daňového systému tejto krajiny. "Je treba nechať na Írsko, akým spôsobom chce svoj ozdravný plán uskutočniť," myslí si šéf rezortu financií. V súvislosti s konsolidáciou írskych verejných financií sa totiž objavili aj úvahy o tom, že táto ostrovná krajina by mala zvýšiť svoju daň z príjmu právnických osôb, ktorá je s hodnotou 12,5 % jednou z najnižších v Európe.
Slovensko sa tiež podľa Mikloša pridalo k fínskej požiadavke, aby sa hľadali možnosti zabezpečenia potenciálnej budúcej pohľadávky voči Írsku, pokiaľ by sa záruka členov eurovalu za dlhy tejto krajiny nakoniec realizovala a museli by sme ich tak aj reálne platiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona