Hlasovanie dolnej komory parlamentu o impeachmente brazílskej prezidentky platí

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 15:08 • 2 min
Hlasovanie dolnej komory parlamentu o impeachmente brazílskej prezidentky platí

BRAZÍLIA - Brazílsky parlament bude môcť pozastaviť výkon funkcie prezidentke Dilme Rousseffovej ešte tento týždeň. Dočasný predseda dolnej komory Waldir Maranhao stiahol dnes svoje prekvapujúce rozhodnutie z pondelka, ktorým anuloval aprílové hlasovanie poslancov v prospech tzv. impeachmentu, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú službu Agencia Brasil.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zdroja Maranhao zmenu postoja oznámil predsedovi hornej komory parlamentu Renanovi Calheirosovi. Ten však bez ohľadu na postup kolegu plánoval návrh na začatie konania proti Roussefovej predložiť v stredu senátorom na prerokovanie a schválenie.


Procesu odvolania Rousseffovej dal zelenú ako prvý brazílsky najvyšší súd, na čo impeachment 17. apríla schválila dvojtretinovou väčšinou poslanecká snemovňa. Ak sa proti prezidentke postaví aj Senát, kde postačuje jednoduchá väčšina, bude zbavená funkcie predbežne na 180 dní. Minulý týždeň konanie proti Rousseffovej podporil osobitný senátny výbor a predpokladá sa, že rovnako dopadne aj hlasovanie celého Senátu očakávané v stredu.


V prípade anulovania výsledku aprílového hlasovania poslancov, ktoré Maranhao spájal s nešpecifikovanými procesnými chybami, by sa návrh na impeachment musel vrátiť do dolnej komory.
Podľa odporcov Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály. Samotná prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies