Hlasovací preukaz sa dá vybaviť osobne aj elektronicky, pozor na termíny

NETKY.SK • 8 Február 2016, 09:57 • 2 min
Hlasovací preukaz sa dá vybaviť osobne aj elektronicky, pozor na termíny

BRATISLAVA - Občania, ktorí sa chcú zúčastniť na parlamentných voľbách v sobotu 5. marca, ale v čase ich konania nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, potrebujú hlasovací preukaz.

slovakia

left justify in out

Ten umožňuje hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Vydáva ho obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Požiadať oň možno listom, mailom, osobne, prípadne cez splnomocnenú osobu.

 

Ak sa rozhodnete pre žiadosť poštou či mailom, musíte to stihnúť do 15. februára. Ak pôjdete na úrad osobne alebo tam pošlete splnomocnenú osobu, máte čas do 4. marca.

 

V prípade žiadosti klasickou alebo elektronickou poštou treba uviesť údaje o voličovi - meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a korešpondenčnú adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz.

Hlasovací preukaz môže za voliča vybaviť aj splnomocnená osoba. Tá môže preukaz vyzdvihnúť v obci najneskôr 4. marca. Žiadosť musí obsahovať údaje o voličovi, ako je meno a priezvisko, rodné číslo, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu.

 

Na podanie žiadosti o vydanie hlasovacieho preukazu, ako aj na splnomocnenie, je možné použiť tlačivá uvedené na webstránke Ministerstva vnútra SR. Informácie TASR získala z webu ministerstva.

 

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. V rámci nich sa o priazeň voličov uchádza viac ako 2900 kandidátov.

 

Voliť môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Na Slovensku máme viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies