Hlas Amy Winehousovej patril medzi hudobné skvosty, mala by 35 rokov

NETKY.SK • 13 September 2018, 14:41 • 2 min
Hlas Amy Winehousovej patril medzi hudobné skvosty, mala by 35 rokov

Londýn- Dievča zo severnej časti Londýna, britská jazzová, soulová, R&B speváčka a skladateľka Amy Winehousová bola skutočnou hudobnou ikonou svojej generácie. V piatok 14. septembra by sa dožila 35 rokov.

slovakia

left justify in out

Amy Jade Winehousová sa narodila 14. septembra 1983 v Londýne do židovskej rodiny lekárničky a taxikára.

 

Rodičia sa čoskoro rozviedli. Počúvala od detstva hudbu a rada spievala. Už ako desaťročná si s najlepšou kamarátkou zo školy založila amatérske rapové duo Sweet ‚n‘ Sour, podľa vtedajšieho vzoru Salt-n-Pepa. Budúca speváčka bola od detstva rebelkou a problémovým dieťaťom.

V škole naschvál vyrušovala na hodinách a provokovala učiteľov.

 

Ako dospievala ťahalo ju to k hudbe čoraz viac. Hudobne ju ovplyvnili hviezdy ako Carole King, Prince či Madonna. Profesionálne sa začala venovať spevu od svojich 16-tich rokov, kedy podpísala svoju prvú zmluvu s hudobným vydavateľstvom. Už vtedy sa ako mladá skladateľka podpísala pod všetky texty určené na debutový album Frank, ktorý vyšiel v roku 2003. O tri roky neskôr vydala druhý album s názvom Back To Black, z ktorého zarezonovala skladba Rehab. Pozitívne ohlasy na album sa dostavili závratne rýchlo.

 

"Hovorila som, že so mnou budú problémy, vieš nie som veľmi dobrá", spievala Amy Winehousová v songu You Know I’m No Good. Tie slová sa stali jej životným mottom.

 

Extravagantná speváčka rada provokovala aj svojím zovňajškom. Šik drdoly s výrazným líčením, čierno-bielymi šatami a červenými doplnkami sa snúbili s ležérnosťou a štylizovanou zanedbanosťou. Jej telo zdobili tetovania a v ruke jej nechýbala cigareta.

 

Pozornosť na seba pútala aj veľkými prsnými implantátmi, ktoré jej spôsobovali nemalé zdravotné problémy.

 Kritika jej hlas porovnávala s americkou soulovou speváčkou čiernej pleti Macy Gray, na rozdiel od nej bola však spájaná aj so škandálmi a konfliktami so zákonom. V roku 2007 sa vydala za svojho priateľa Blaka Fielder-Civila. Závratná sláva, drogy a problémový manžel spôsobovali rýchly pád speváčkinej kariéry. Manželstvo dvojice trvalo iba krátko. Po sobáši ho sprevádzali početné búrlivé spory až do rozvodu o dva roky neskôr.

 

Na Grammy Awards 2008 získala Amy Winehousová ako hudobný nováčik 5 gramofónikov.

Bohužiaľ sa na odovzdávanie cien nemohla dostaviť. Americké úrady jej nevydali vízum, kvôli problémom s prevážaním marihuany.

 

Dôsledky užívania drog nenechali na seba dlho čakať. Vychudnutá a zničená Amy Winehousová sa dostala na kliniku, ktorá lieči drogové závislosti, kde ju poslala rodina aj s jej hudobným tímom.

 

V sobotu 23. júla 2011 našiel v londýnskom dome mŕtvu speváčku bodyguard. Príčinou jej úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu. Amy Winehousová sa tak stala súčasťou zoznamu Klubu 27, alebo Forever 27 Club (Klub navždy 27), ako fanúšikovia označujú skupinu vplyvných rockových a bluesových hudobníkov, ktorých život sa skončil neočakávane vo veku 27 rokov. Na zozname sa vynímajú mená ako Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin a Jim Morrison. Bulvár neskôr konštatoval, že Amy kričala o pomoc svojimi piesňami, ale nik si jej bezmocnosť nevšímal. Kompilácia Lioness: Hidden Treasures vyšiel v decembri 2011 už po jej úmrtí.

 

Divadelnú hru o živote britskej speváčky Amy Winehousovej, vrátane jej problémov s alkoholom, drogami a manželom, uviedlo v januári 2013 pod názvom Amy Dánske kráľovské divadlo v Kodani.

 

Kniha s názvom Amy, moja dcéra sa dostala aj na pulty slovenských knižných obchodov v roku 2013. Autorom bol otec úspešnej dcéry Mitch Winehouse, ktorý sa v súčasnosti venuje práci pre Nadáciu Amy Winehouse.

 

Britskú soulovú a jazzovú interpretku si uctili v roku 2014. Jej sochou v životnej veľkosti slávnostne odhalili v milovanej štvrti Camden na severe Londýna. Na odhalenie bronzovej sochy, so živou červenou ružou vo vlasoch a s príveskom v tvare Dávidovej hviezdy, od umelca Scotta Eatona sa prišli pozrieť stovky speváčkiných obdivovateľov.

 

Dokumentárny film s názvom Amy v réžii Asifa Kapadia vstúpil do kín v roku 2015. Snímka zobrazuje speváčku ako obyčajné dievča s obrovským talentom ale aj ako obeť šoubiznisu manipulovanú manažérmi a prenasledovanú bulvárom. Hudba z filmu vyšla v októbri 2015 na soudtracku Amy.

 

V minulosti, ešte v roku 2007, poskytla Amy rozhovor pre britský denník The Guardian. Na otázku: Z čoho máte v živote najväčší strach? odpovedala: "Zomrieť stará, alebo sa nestretnúť s Tonym Bennettom."

 

So svojím idolom sa speváčka skutočne počas svojej kariéry stretla. Spoločný duet s Tonnym Bennettom naspievala v londýnskom štúdiu Abbey Road v marci 2011. Stalo sa tak len pár mesiacov pred jej smrťou. Znie to neuveriteľne, ale duet bol jej poslednou nahrávkou.

Videoklip Tonyho Bennetta Body and Soul, ktorý vznikol spolu s Amy Winehousovou sa v roku 2012 ocitol ako najlepší popový spevácky duet na zozname najdôležitejších kategórií 54. ročníka udeľovania amerických hudobných cien Grammy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies