Hladiny riek stúpajú, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia

NETKY.SK • 26 Február 2013, 08:18 • 2 min
Hladiny riek stúpajú, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia

Hladiny riek stúpajú, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia - Slovensko Na Slovensku stúpajú hladiny riek, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia – povodeň. Pre TASR to uviedla Miriam Žiaková z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku stúpajú hladiny riek, v dvoch obciach je vyhlásená mimoriadna situácia – povodeň. Pre TASR to uviedla Miriam Žiaková z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Následkom topenia sa snehu a pretrvávajúcej zrážkovej činnosti v dňoch 24. - 25. februára na území Bratislavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Trnavského kraja došlo k zvýšeniu hladín vodných tokov s predpokladom ohrozenia života, zdravia a majetku povodňami.

"K 12.00 h dnešného dňa (25.2.) bola na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia - povodeň v obciach Plášťovce a Veľký Biel. Druhý stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený v troch obciach. Všetky tri sú na území Banskobystrického kraja," uviedla Žiaková.

V obciach Veľký Biel (okres Senec) a Plášťovce (okres Levice) bola vyhlásená mimoriadna situácia - povodeň. "Na základe žiadosti ObÚ Senec boli o 10.40 h z humanitárnej základne CO Limbach poskytnuté obciam Chorvátsky Grob a Čierna Voda dve kalové čerpadlá s príslušenstvom," dodala.

V troch obciach na území Banskobystrického kraja bol vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity, a to v obciach Čeláre, Muľa a Zvolenská Slatina.

V dopoludňajších hodinách odčerpávali hasiči vodu z pivničných priestorov domov pre stúpajúce hladiny riek v mestách a obciach Jablonica, Prievidza - osada Borina, Pohorelá a Brehy.

Príslušníci HaZZ situáciu na stúpajúcich tokoch monitorujú a sú pripravení poskytnúť pomoc.

"Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený dnes v dvoch obciach. Jablonica, okres Senica, Trnavský kraj a v obci Plášťovce okres Levice, Nitriansky kraj," doplnila Žiaková.

V obci Lehota pod Vtáčnikom (okres Prievidza) naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informoval prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Jozef Mendel.

"Situácia na prvom záchytnom stupni vodnej nádrže Suchý polder sa nemení, tam priteká väčšie množstvo vody. Spodný stupeň je zastabilizovaný, naďalej tam však prečerpávame vodu do strán,"informoval o aktuálnej situácii na vodnej nádrži Mendel.

Podľa slov Mendela stav vodnej hladiny na nádrži ovplyvní vývoj počasia v nočných hodinách. "Uvidíme ako bude v noci, či bude mrznúť," uzavrel Mendel.

Druhý stupeň povodňovej aktivity pre územie časti obce Lehota pod Vtáčnikom na vodnom toku Suchý potok a značných prítokoch z katastra obce Podhradie platí v obci od 24. februára od 15.00 h. Dôvodom výrazného vzostupu hladiny nádrže boli vyššie teploty, pre ktoré sa začal topiť sneh.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies