Hladiny riek stále stúpajú: Dunaj v Bratislave dosiahol už takmer 10 metrov!

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 16:54 • 2 min
Hladiny riek stále stúpajú: Dunaj v Bratislave dosiahol už takmer 10 metrov!

BRATISLAVA - Hladiny riek Morava a Dunaj neustále stúpajú a v Bratislave sa už Dunaj blíži k 10 metrom. Podľa informácií hydrologického spravodajstva Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o 14:00 bol 3. stupeň povodňovej aktivity na štyroch vodomerných staniciach - vo Vysokej pri Morave, v Devínskej Novej Vsi, Devíne a v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Na rieke Morava namerali vo Vysokej pri Morave 577 centimetrov. Z bratislavskej Devínskej Novej Vsi zverejňuje SHMÚ údaj z nočných hodín a o 1:30 tu rieka Morava dosiahla 793 cm, pričom stále stúpala. Podľa hovorcu SHMÚ Ivana Garčára problém je v tom, že vodomerná stanica v Devínskej Novej Vsi je zatopená vodou. Ako však pre agentúru SITA povedal starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, situáciu v mestskej časti majú pod kontrolou a obyvateľov chránia pred vyliatím Moravy mobilné protipovodňové zábrany. Vo vodomernej stanici v bratislavskom Devíne o 14:00 namerali 930 cm a v stanici Bratislava, ktorá sa nachádza v centre hlavného mesta, bol Dunaj o 14:00 vysoký 984 cm.

SHMÚ hlási 2. stupeň povodňovej aktivity na štyroch vodomerných staniciach na Dunaji - v Gabčíkove (696 cm), Medveďove (828 cm), Komárne (698 cm) a v Štúrove (607 cm). SHMÚ dnes informoval, že Dunaj v Devíne a v centre Bratislavy by mal stúpať už len mierne. Podľa informácií od hydrologičky SHMÚ Michaely Mikuličkovej, kulmináciu v Devíne očakávajú vo štvrtok 6. júna popoludní na úrovni 940 až 960 cm. "V Bratislave očakávame kulmináciu taktiež vo štvrtok 6. júna, ale vo večerných hodinách, na úrovni 990 až 1020 cm," uviedla Mikuličková. Ako doplnila hydrologička SHMÚ Katarína Matoková, "predpokladané kulminačné prietoky v týchto vodomerných staniciach budú na úrovni zodpovedajúcej hodnote 50 až 100-ročného maximálneho prietoku, avšak hodnotu 100-ročného prietoku s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú". 

Tretí stupeň povodňovej aktivity hlásili všetky tri vodomerné stanice v hlavnom meste už v utorok 4. júna. Tzv. vzdutie Dunaja zvýšilo hladinu v dolnej časti rieky Morava a v Devínskej Novej Vsi vystúpila hladina nad úroveň 3. stupňa povodňovej aktivity v utorok po polnoci. V centre Bratislavy dosiahol Dunaj 3. povodňový stupeň v utorok ráno o 8:00. Napokon v Devíne nastal 3. stupeň povodňovej aktivity v utorok okolo 12:00, kedy tu Dunaj vystúpil na 850 centimetrov. 

Následne primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik vyhlásil mimoriadnu situáciu na celom území Bratislavy. Všetky zložky bratislavského krízového štábu sú až do odvolania v nepretržitej pohotovosti a mesto koordinuje činnosť štábov zasiahnutých mestských častí. Tiež spolupracuje s inštitúciami štátnej správy a bezpečnostnými zložkami štátu.

Bratislavu má pred povodňou ochrániť protipovodňový systém vybudovaný po povodni v roku 2002 v rokoch 2005 až 2010 za takmer 33 miliónov eur. Protipovodňový systém aj s tzv. mobilnými zátarasami, ktoré zvyšujú pevné brehy, by podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) mal v Devíne zvládnuť storočnú vodu s prietokom 11 000 metrov kubických za jednu sekundu a v centre Bratislavy až tisícročnú vodu s prietokom 13 500 m3/s. 

Podľa doterajších informácií by očakávaná kulminácia Dunaja v Bratislave mohla prelomiť doterajšie povodňové rekordy. Z histórie povodní na Dunaji v Bratislave od roku 1897 do roku 2002 zverejnenej na webstránke SVP vyplýva, že doteraz najvyšší Dunaj namerali v Bratislave pri veľkej povodni v roku 2002, kedy 16. augusta dosiahol výšku 991 cm a prietok vody bol 10 370 metrov kubických za sekundu. Najviac vody, 10 870 m3/ tieklo Dunajom v Bratislave 19. septembra 1899. Pritom podľa SVP je priemerný dlhodobý prietok Dunaja v Bratislave 2 045 m3/s. 

Vodohospodári v Komárne sa pripravujú na zvládnutie storočnej vody. Riaditeľ Správy vnútorných vôd Komárno Slovenského vodohospodárskeho podniku Juraj Fekete predpokladá, že do štvrtkového rána Dunaj v Komárne dosiahne 3. stupeň povodňovej aktivity. V Štúrove začali dnes vodohospodári osádzať hliníkové mobilné hradenia do otvorov protipovodňového múru tak, aby postačili na storočnú vodu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies