Hladina vody pri ostrove Simeulue klesa o 10 metrov, vyskytol sa mohutný dotras

NETKY.SK • 11 Apríl 2012, 11:30 • 2 min
Hladina vody pri ostrove Simeulue klesa o 10 metrov, vyskytol sa mohutný dotras

Hladina vody pri ostrove Simeulue klesa o 10 metrov, vyskytol sa mohutný dotras - Svet Hladina morskej vody pri ostrove Simeulue, ležiacom blízko epicentra zemetrasenia s magnutúdou 8,6, ku ktorému dnes došlo pri západnom pobreží indonézskeho ostrova Suma

slovakia

left justify in out

img

Hladina morskej vody pri ostrove Simeulue, ležiacom blízko epicentra zemetrasenia s magnutúdou 8,6, ku ktorému dnes došlo pri západnom pobreží indonézskeho ostrova Sumatra, ustúpila približne o desať metrov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Neuviedla však ďalšie podrobnosti.
      V oblastiach na pobreží Sumatry sa podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí začali evakuačné opatrenia. Existujú predpoklady, že vlny pri očakávanom cunami môžu byť vysoké až do šiestich metrov, informoval hovorca rezortu v Berlíne. 
      Nemecká ambasáda v indonézskom hlavnom meste Jakarta i krízové centrum v Berlíne sa podľa neho pripravujú na pomocné opatrenia, uviedla agentúra DPA. 
      K hlavnému otrasu došlo podľa údajov Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) o 10.38 h SELČ v hĺbke 22,9 kilometra. Epicentrum bolo vzdialené 435 kilometrov juhozápadne od mesta Banda Aceh na Sumatre a 964 kilometrov západne od malajzijskej metropoly Kuala Lumpur.
      Krátko nato, o 12.47 h SELČ, zasiahol podľa USGS oblasť asi 615 kilometrov južne-juhozápadne od mesta Banda Aceh na Sumatre silný dotras s magnitúdou 8,1. Došlo k nemu v hĺbke približne 16 kilometrov. Po ňom  nasledovalo niekoľko ďalších slabších dotrasov okolo magnitúdy 6,0.
      Napriek tomu doteraz boli hlásené len vlny cunami s výškou 10-30 centimetrov. Takisto zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o materiálnych škodách alebo ľudských obetiach. Potvrdil to i indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono.
      Pacifické centrum varovania pred cunami vydalo výstrahu rôzneho stupňa pred prívalovými vlnami pre Indonéziu, Indiu (vrátane súostrovia Andamany a Nikobary), Srí Lanku, Austráliu, Mjanmarsko, Thajsko, Maldivy, Malajziu, Maurícius, Réunion, Seychely, Pakistan, Somálsko, Omán, Madagaskar, Irán, Spojené arabské emiráty, Jemen, Komorské ostrovy, Bangladéš, Tanzániu, Mozambik, Keňu, Kergueleny, Juhoafrickú republiku a Singapur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona