Hladina Dunaja v Passau je najvyššia v dejinách!

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 16:44 • 2 min
Hladina Dunaja v Passau je najvyššia v dejinách!

BERLÍN - Situácia v meste Passau na východe Bavorska, ktoré postihli katastrofálne povodne, sa naďalej zhoršuje, pričom hladina Dunaja na sútoku s riekami Inn a Ilz v pondelok dosiahla úroveň 12,5 metra.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom internetové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung (SZ), podľa ktorého ide o vôbec najvyššiu hladinu, akú doteraz v meste namerali. Nemecké médiá uvádzajú, že dramatická situácia pretrváva v mnohých ďalších oblastiach, a to najmä na juhu a východe krajiny. Podľa SZ v súvislosti s povodňami vyhlásili v desiatich bavorských okresoch a mestách stav ohrozenia. Školy prerušili vyučovanie a na niektorých miestach museli odložiť plánované maturitné skúšky. Podobne ako v Bavorsku voda zaplavila celé obce aj v Sasku a Durínsku, kde rozvodnené rieky naďalej ohrozujú veľkomestá Drážďany a Lipsko. Okrem pohotovostných zložiek sú v teréne stovky vojakov, ktorí podľa SZ najviac pomáhajú práve v Sasku. Jednotlivé postihnuté oblasti má ešte v utorok navštíviť kancelárka Angela Merkelová. Spolková vláda v reakcii na povodne zriadila krízový štáb, ktorý Merkelovú priebežne informuje o prijatých opatreniach.

Historické centrum Passau je už od nedele úplne zaplavené a povodňová vlna medzitým zasiahla už aj susedné Rakúsko. Zaplavené sú taktiež ulice bavorského Rosenheimu na sútoku riek Mangfall a Inn, kde museli evakuovať viaceré štvrte. V prípade Saska sa čaká na príchod povodňovej vlny z Česka, pričom panujú obavy, že by sa mohol zopakovať katastrofický scenár z roku 2002. Hladina niektorých riek v Bavorsku začala pomaly klesať a ďalšie zlepšenie je možné očakávať od utorka, keď podľa meteorológov na väčšine územia prestane pršať a malo by sa tiež výrazne otepliť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies