Hladina Dunaja pri Budapešti je dlhodobo pod jedným metrom

NETKY.SK • 29 November 2018, 15:17 • 2 min
Hladina Dunaja pri Budapešti je dlhodobo pod jedným metrom

BUDAPEŠŤ - Hladiny väčších a menších riek pretekajúcich územím Maďarska od augusta stagnujú mierne nad úrovňou rekordne najnižších stavov.

slovakia

left justify in out

Hladina Dunaja na budapeštianskom úseku je dlhodobo pod jedným metrom, povedala vo štvrtok hovorkyňa Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) Gabriella Siklósová, podľa ktorej zlepšenie situácie možno očakávať už o týždeň.

 

V týchto dňoch je hladina Dunaja na území hlavného mesta na úrovni 62 centimetrov, čo je o 30 centimetrov viac než októbrový rekord najnižšej hladiny.

 

Zlepšenie môžu priniesť očakávané výdatnejšie zrážky v povodí Dunaja a mierne oteplenie na miestach povodia, kde už snežilo, dodala hovorkyňa.

 

 

Hladina rieky Tisa sa drží v priemere 50 centimetrov nad rekordne nízkym stavom. Lodná preprava na Dunaji v Maďarsku sa pre dlhotrvajúcu nízku hladinu vody prakticky zastavila, upozornil 20. novembra denník Magyar Idők, podľa ktorého sa preto v silách hromadí množstvo obilia.

 

Väčšina maďarského obilia je prepravovaná práve loďami po tejto rieke.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies