Hladina Dunaja nebezpečne stúpa: V Bratislave stavajú mobilné hradenia

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 11:33 • 2 min
Hladina Dunaja nebezpečne stúpa: V Bratislave stavajú mobilné hradenia

BRATISLAVA - Hladina Dunaja sa priebežne zvyšuje, povodňový prietok stúpa každú hodinu o 150 až 200 metrov kubických. Výška rieky v Devíne dosiahla v nedeľu (2.6.) o 21.00 h 653 centimetrov.

slovakia

left justify in out

Prietoky neustále pribúdajú. Predpokladá sa, že dnes ráno o 6.00 h bude prekročený 1. povodňový stupeň. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. (SVP) Ľuboš Krno. 

"Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Možno voda dosiahne aj 760 centimetrov, čo by znamenalo už 2. povodňový stupeň. V tomto prípade požiada SVP Štátnu plavebnú správu o prerušení dočasnej lodnej prepravy na Dunaji," konštatoval hovorca s tým, že už od nedele (2.6.) sú pracovníci SVP v plnom nasadení. 

"Vyše 50 ľudí nastúpilo do mimoriadnej zmeny, pretože SVP už reagovalo patričným spôsobom na povodňové hrozby," uviedol. Dodal, že situácia si vyžadovala okamžitú inštaláciu mobilného hradenia v najkritickejších úsekoch, kde by pri vyššej hladine vody mohlo dôjsť k zaplaveniu obývaných miest. Hradenie sa zrealizovalo už pri Devíne, ako aj pri Botanickej záhrade v Bratislave.

Podľa slov hovorcu SVP budú pracovníci v plnom nasadení aj v skorých ranných hodinách. "Vyrazia k Starému mostu pri Šafárikovom námestí, ktoré je tiež zraniteľné. Aj tu postavia mobilné hradenie,"ozrejmil.

Hladina riek Dunaja a Moravy pri Devíne v Bratislave stúpa, voda stihla zaliať pamätník Brána slobody. Agentúru SITA o tom informovala starostka Devína Ľubica Kolková. Pri sútoku Dunaja a Moravy však ďalej pokračujú v osádzaní mobilných zábran. S tým začali už v nedeľu podvečer, kedy Slovenský vodohospodársky podnik rozhodol o osadení mobilných protipovodňových hradení. Voda v Devíne totiž začala stúpať a dostala sa do pivníc v domoch na Devínskej ceste. Už v nedeľu večer voda zaliala chodník v oblasti Brány slobody, suchou nohou sa nedalo prejsť ani po promenáde na parkovisku pod hradom.

Hladina Dunaja na stanici v Devíne dnes ráno dosiahla 1. stupeň povodňovej aktivity, o 8:00 ráno stúpla na 700 centimetrov. Stanica na rieke Morave v Devínskej Novej Vsi ráno dosiahla 2. stupeň povodňovej aktivity, hladina rieky o 08:00 stúpla na 575 centimetrov. Stúpla aj hladina Dunaja, na stanici v Bratislave hlásia 741 centimetrov, čo zodpovedá 1. povodňovému stupňu. 

Vyššia hladina Dunaja zatiaľ lodiam nespôsobuje problémy, plavba na rieke v súčasnosti zastavená nie je. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Štátnej plavebnej správy Jana Vadkertyová. Lode však už neplávajú do Nemecka a Rakúska, kde je lodná doprava zastavená.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies